Na današnji dan započele prve Zimske olimpijske igre

25/01/2017 16:46

Na današnji dan započele prve Zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre održane su prvi put od 25. januara do 5. februara 1924. godine u francuskom gradu Šamoni.

Kao pandan Letnjim olimpijskim igrama organizovane su Igre koje su prvo bile nazvane “Međunarodna nedelja zimskih sportova” zbog toga što je Baron Pjer de Kubertem, osnivač olimpijskog pokreta, bio protiv toga da i ova manifestacija nosi naziv Olimpijske igre.

Pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a u sklopu sedmih po redu Olimpijskih igara održan je “Međunarodni vikend zimskih sportova” 1924. godine. Zbog velikog uspeha naredne, 1925. godine, MOK je odlučio da se konačno ustanove i posebne Zimske Olimpijske igre koje će se održavati nezavisno od Letnjih.

Tako se “Bela olimpijada” od 1924. godine održava na svake četiri godine, a prvi olimpijski planem zapaljen je tek na šestim Igrama koje su održane 1952. godine u Oslu.

Prvi olimpijac koji je osvojio medalje i na Letnjim i na Zimskim Olimpijskim igrama bio je Edi Egan iz Sjedinjenih Američkih Država, kom je to za rukom pošlo 1932. godine kada je osvojio zlato u bobu i poluteškog kategoriji u boksu.

Sve do 1992. godine, i Zimske i Letnje Olimpijske igre su se održavale iste godine, da bi tada MOK odlučio da se to promeni – i da se održavaju u razmaku od dve godine.

25/01/2017 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments