Zanimljive činjenice o ptici flamingo!

21/04/2020 14:16

Zanimljive činjenice o ptici flamingo!

Ptice flamingo formiraju dugoročna prijateljstva, a neke jedinke se ponašaju slično bračnim parovima, smatraju autori jedne naučne studije.

Prema istraživanju realizovanom od strane Univerziteta iz Eksetera, čak iako su deo velikih jata, ove ptice koje žive na obalama vode imaju tendenciju da provode vreme u društvu bliskih prijatelja.

Grupa istraživača je otkrila da ptice flamingo slično kao i ljudi, izbegavaju prisustvo nekih pojedinaca.

Istraživanje predlaže postojanje nijansi socijalne strukture u zajednici ovih ptica, poznatih po jarko ružičastom perju.

Inače društva flamingosa su kompleksna. Čini se da slično ljudima, flamingosi formiraju društvene odnose koje kao bazu imaju različite motive, a činjenica da oni toliko traju sugeriše da su važni za preživljavanje u divljini.

Grupa je vodila istraživanje koje je sprovođeno u toku pet godina u kojima je praćeno četiri vrste flamingosa – karipski, čileanski, andski i mali flamingo. Jato flamingosa može varirati od 20 do 140 primeraka.

Ekipa istraživača tvrdi da je pronašla dokaze koji podržavaju ideju dugoročnih prijateljstava, a ne nestabilnih veza koje se dešavaju među pticama, a u jatima sa najvećim brojem članova postoji najveći nivo društvene interakcije.

Društveni odnosi obuhvataju „bračne“ parove, parove istog pola i čak grupe od tri ili četiri bliska prijatelja.

Pored toga, grupa je otkrila da su društvene interakcije između flamingosa uslovljene godišnjim dobom, a socijalizacija se odvija intenzivnije u proleće i leto, koji odgovaraju i sezoni sparivanja.

Flamingosi ne nalaze lako partnera sa kojim će kasnije provoditi vreme. Neki parovi provode dosta vremena zajedno, ali postoje i drugi društveni odnosi. Primetili smo muške i ženske parove koji izlaze zajedno, a videli smo grupe od tri ili četiri primerka koji redovno provode vreme zajedno.

Kada se ptice prenose iz jednog zoo vrta u drugi, treba biti oprezan da se ne razdvoje jedinke među kojima se formirala bliska veza.

21/04/2020 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments