Zašto ptice lete na jug?

23/03/2020 15:25

Zašto ptice lete na jug?

Životinje u skladu sa prirodom rade stvari koje su nama ljudima interesantne i čudne. Mi, recimo, želimo da razumemo kako ptice odluče da bi trebalo da lete na jug. Kako znaju da je pravo vreme za to? Možda nakon ovog teksta sve shvatimo…

Medved prespava zimski san, a ptice selice se sele na jug. Međutim, naučnici nisu još sigurni kako ptice znaju kada bi trebalo da krenu i kada je vreme da se vrate. Jedno znamo: mnoge vrste se, najčešće, sele zbog nedostatka hrane, a neke zbog parenja i razmnožavanja

U zavisnosti od vrste, ptice putuju pojedinačno (kukavica, svračak i drugi), ili u manjim grupama (guske, patke, ždralovi, ševe, zebe).

Navigacija im je nepogrešiva! 

Smatra se da neke ptice lete zajedno, u jatu, kako ne bi zalutale, ali postoji i teorija da se pri kretanju orijentišu prema Suncu, Mesecu i Zemljinom magnetnom polju.

Gde one idu?

Evropske vrste se najviše sele u Afriku i na Bliski istok, a pojedine vrste iz najsevernijih delova Evrope spuštaju se samo u južnije i toplije krajeve kontinenta.

Da li ste znali?

Godine 2007. je ženka jedne vrste šljuka preletela 11.500 km dug put od Aljaske do Novog Zelanda, bez zaustavljanja i odmora! Za sada, navodno, ova ptica drži rekord u neprekidnoj dužini leta ptica selica.

23/03/2020 15:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments