Životinje u svemiru: Ko je sve leteo van naše planete?

30/05/2019 13:57

Životinje u svemiru: Ko je sve leteo van naše planete?

Svi znamo za kerušu Lajku ali znate li koje su još životinje bile u svemirskoj letilici?

U ranim danima raketne nauke, niko nije znao šta svemir može da uradi telu. Tako su naučnici odlučili da prvo pošalju životinje u svemir, kako bi odlučili da li bi čovek mogao da preživi ovo putovanje.

NASA se izjasnila kako će slati životinje u svemir samo onda kada je to apsolutno neophodno i radije koristi kompjuterske modele, ali nisu svi to radili.

Životinje u svemiru

 1. Voćne mušice bile su prve životinje u svemiru, a poslate su davne 1947. godine. Iako nisu stigle do orbite, ipak su stigle u svemir, nekih osam kilometara iznad Zemlje. Preživele su ovaj let.
 2. Albert i Albet II su bili rezus makaki majmuni koji su 1948. odnosno 1949. poslati u svemir. Albert nije preživeo ovaj let, a mnogi misle da nije preživeo ni lansiranje rakete. Albert II nije preživeo misiju jer mu se padobran nije otvorio pri povratku.
 3.  1950. godine prvi miš otišao je u svemir, a do sredine pedesetih, u orbiti je bilo 42 miša i dva pacova koji su preživeli ovaj put.
 4. Naredne, 1951. godine, prva dva psa otišla su u svemir, a to su bili Tsjgan i Dezik. Oboje su preživeli, a Dezik je iste godine uginuo tokom drugog lansiranja. Ove pse poslao je Sovjetski savez. Tek je 3. novembra 1957. godine poslata Lajka koja je uginula tokom misije.

 1. Prvi preživeli majmuni u svemiru bili su Abl i Bejker.
 2. Zečeve je SAD prvi put poslao u svemir 1884. godine.
 3. Belka i Stelka, psi, otišli su u svemir 1960. godine i oboje su preživeli, zajedno sa 42 miša, dva pacova, zecom i voćnim mušicama.
 4. DNK šimpanze je nasličnija DNK čoveka i zato je upravo jedna šimpanza poslata u svemir 1961. godine.
 5. Iste godine u svemir su poslate i žabe, kao i morski prasići.
 6. Mačka pod imenom Feliseti poslata je u svemir 8. oktobra 1963. godine.
 7. Pauci u svemiru prvi put su bili 1973. godine.
 8. Poslednja životinja koja je ugledala našu planetu iz svemira bio je tardigrada, tzv. “vodeni medved”- sićušni beskičmenjak. Oni su na Zemlji gotovo neuništivi, pa su zato poslati u svemir 2008. godine. Vratili su se živi, a imali su nuspojave ultravioletnog zračenja.

 

 

30/05/2019 13:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments