Kako lakše zapamtiti važne informacije

01/03/2017 11:23

Kako lakše zapamtiti važne informacije

Svi vremenom razvijemo određenu tehniku pamćenja, odnosno način na koji pamtimo određene stvari. Cilj je – ne zaboraviti ih.

Pamćenje se dešava kada je mozak veoma aktivan i kada procesuira informacije koje mu “saopštavamo“. Na ovaj način – mozak zna da bi trebalo to da sačuva u memoriji.

Kada želimo nešto da zapamtimo mi se trudimo da budemo skoncentrisani i da što bolje razumemo to što je potrebno zapamtiti. Međutim, nije uvek moguće pamtiti na ovaj način.

Ukoliko postoji nešto što je veoma važno da zapamtite – postoji jednostavna tehnika zahvaljujući kojoj ćete sigurno u pamćenje urezati željene informacije.

Tehnika pamćenja

Kako bi lakše zaamtili nešto – dovoljno je samo to zapišemo rukom – ali ne kucajući na kompjuteru, nego olovkom zapisati na papir.

Na ovaj način, mozak prolazi kroz željene podatke, posebno se koncentriše na njih i trudi se da ih zapiše na papir, ali i u memoriju.

writing-1170146_1280 (1)

Prema mišljenju stručnjaka, ovo je uvek najbolji način da zapamtite nešto što vam je zaista bitno, a ovako će podaci u memoriji ostati dugo.

Naime, dok pišemo olovkom po papiru, mozak dobija više povratnih informacija, dešavaju se neke složenije radnje koje traju duže nego kada, umesto pisanja željene informacije otkucali na računaru. Upravo je ovo d velikog značaja za pamćenje, jer na ovaj način temeljno i dovoljno sporo unosimo podatke u svoju memoriju.

01/03/2017 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments