Centar za prijavljivanje online zloupotrebe

16/01/2017 12:02

Centar za prijavljivanje online zloupotrebe

Jedinstveni nacionalni kontakt-centar za bezbednosti dece na internetu biće pokrenut na osnovu Uredbe za bezbednosti dece na internetu.

Od februara 2017. godine, kada će početi da radi Kontakt-centar, biće moguće da se prijavi slučaj, ali i sumnja da su ugroženi bezbednost ili prava deteta na internetu.

Uredba za bezbednost dece na internetu nalaže prevenciju i edukaciju iz ove oblasti i osnivanje centra za prijavljivanje svih vrsta zloupotreba na globalnoj komunikacionoj mreži.

Deca, njihovi roditelji i nastavnici će zahvaljujući Kontakt-centru moći da prijave slučaj i sumnju da su bezbednost ili prava deteta na internetu ugrožena, ali i da se informišu o potencijalnim opasnostima koje decu vrebaju na globalnoj mreži.

Cilj ovog projekta je da se suzbije zloupotreba i unapredi bezbednosti dece onlajn, ali i da se podigne nivo digitalne pismenosti kod svih građana u našoj zemlji, što uključuje i ukazivanje na prednosti korišćenja ingormaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, poslovanu i svakodnevnom životu.

Pored Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u rad ovog centra, koji se osniva u saradnji sa kompanijom Ašeco SEE, biće uključeni i MUP, ministarstva prosvete, zdravlja i rada i socijalne politike, kao i druge nadležne institucije.

16/01/2017 12:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments