Francuzi zabranili mobilne telefone u osnovnim školama

11/06/2018 13:51

Francuzi zabranili mobilne telefone u osnovnim školama

Uskoro će učenici u Francuskoj morati da se pozdrave sa svojim telefonima.

Naime, ministar obrazovanja u Francuskoj, Žan Mišel Blanker, najavio je da će mobilni telefoni u francuskim školama uskoro biti zabranjeni, kao i da je nacrt ovog zakona predstavljen nedavno, kao mera borbe protiv vršnjačkog nasilja i ometenosti.

Trebaju li deci telefoni dok su školi?

Brzom usvajanju ovog predloga u parlamentu, nada se i francuski predsednik, Emanuel Makron. On je tokom svoje predsedničke kampanje obećao građanima zakon o zabrani mobilnih telefona u školi.

Statistika pokazuje da, više od 90 odsto francuske dece, koja su stara 12 ili više godina, poseduje mobilni telefon.

Predsednik Makron navodi, da bi ovaj zakon stupio na snagu već od septembra.

Francuska inicijativa, pokrenula je vlasti u Velikoj Britaniji i Irskoj da ozbiljno razmisle o preduzimanju sličnih mera.

Stručnjaci navode da mobilni telofini predstavljaju tehnološki napredak i budućnost, ali da javnost ne sme dozvoliti da ovi uređaji monopolizuju život pojedinca.

Novo pravilo u francuskim školama neće se odnositi samo na đake, već i na zaposlene, odnosno i na nastavnike.

Pojedini učitelji su se javno usprotivili, s obrazloženjem da je to uvreda za odraslo osoblje, kao i da, u određenoj meri predstavlja bezbedonosni rizik. Na primer, šta ako dođe do vanredne situacije? Šta u tom slučaju, učitelj da radi?

Pitanje ostaje otvoreno, a odgovora iz vlasti o isključenju osoblja iz amandmana u predlogu novog zakona, još nema. Ostaje da se vidi.

Velika većina u Francuskoj u saglasnosti je s novim predlogom zakona. Naime, upotreba pametnih telefona kod dece i mladih osoba može dovesti do zlostavljanja na internetu, lakši pristup pornografiji, pa i gubitku društvene interakcije.

11/06/2018 13:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments