Nova pravila u opisnom ocenjivanju prvaka

09/09/2015 10:04

Nova pravila u opisnom ocenjivanju prvaka

Najavljene promene u ocenjivanju prvaka od ove godine su stupile na snagu. Još uvek se radi po principu opisnog ocenjivanja, samo što je sada jasnije definisano.

Opisno ocenjivanje je u osnovne škole, odnosno u ocenjivanje prvaka, uvedeno 2003. godine. Od tada važi pravilo da se opisno ocenjuju fizičko, muzičko i likovno.

Do sada su učitelji individualno imali metode po kojima su ocenjivali prvake, kao i oznake koje su služile kao ocene. Tako su se delili leptirići, cvetići, zvezdice. Međutim, od ove godine biće jasnije na koji način se opisno daju ocene učenicima.

S obzirom na to da je na učiteljima da procene nivo znanja deteta koje ocenjuju opisom, uvedena je standardizacija u terminima. Tako se sada može iznivelisati količina znanja svakog učenika ponaosob:

  • Učenici koji imaju najniži nivo znanja određenog gradiva dobijaju opis – prepoznavanje gradiva
  • Nešto viši nivo znanja znači da je učenik – savladao gradivo
  • Više od savladanog gradiva znači da je učenik – razumeo gradivo
  • Najviši nivo znanja određenog gradiva jeste – primenjivanje gradiva

Na ovaj način učitelji opisuju znanje i prate napredak dece, a ocene i opisi znanja biće upisivani u dnevnike. Učitelji prvog razreda imaće poseban dnevnik za prvake – Učiteljska sveska 1.

Jedini problem sa kojim su se susreli na početku nove školske godine kako učitelji, tako i roditelji, jeste to što još uvek nisu odštampani novi dnevnici evidencije ocena i rada.

09/09/2015 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments