Otkriven drevni grad u Kambodži

17/10/2019 09:29

Otkriven drevni grad u Kambodži

Naučnici su uspeli da lociraju drevni grad Kmerskog carstva, poznat kao Mahendraparvata, u Kambodži.

Ovaj grad nastao je između 8. i 9. veka, a već decenijama instrigira istoričare i arheologe. Ali sada, zahvaljujući modernoj tehnologiji, naučnici su uspeli da ga lociraju i da odgovore na brojne misterije koje su tištile istoričare u vezi s ovom drevnom urbanom metropolom.

otkriven drevni grad u kambodzi

Ko su bili Kmeri?

Kmeri su oko 400. godine stvorili državu po imenu Čen-la, koja je bila najjača oko 700. godine pod Džajavarmanom I. Prvobitno hinduisti, Kmeri su u to vreme prihvatili budizam. Čen-la je slabio, a nakon kratke javanske okupacije, radža Džajavarman II je stvorio novu kmersku državu 802. godine. On je bio bog-kralj ili devadžaradža. Vladao je iz grada zvanog Angkor Tom, blizu jezera Tonle Sap. Njihovi tekstovi pisani na palminom lišću, ili pergamentu su davno uništeni, ali se mogu proučavati na osnovu hronika i rezbarija u hramu Angkor Vat, i gradu Angkor Tom.

Vrhunac i pad Kmerskog carstva

Kmerske vojske, koje su možda imale stotine slonova, vodile su mnoge bitke i osvojile veći deo susednih zemalja, uključujući Tajland i južni Vijetnam. To carstvo dostiglo je vrhunac između 1010. i 1150. godine, pod Surjavarmanom Prvim i Drugim. U 13. veku narod se umorio od prinudnog rada, i kmerski sistem je počeo da se raspada. Osvajačke tajlandske vojske su 1444. godine primorale Kmere da napuste Angkor, i od tada je tim delom dominirala tajlandska kraljevina Sijam.

Foto: iflscience
Izvor: iflscience, Vikipedija

17/10/2019 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments