Preminuo Gene Deitch, režiser nekih naših omiljenih crtaća!

27/04/2020 12:30

Preminuo Gene Deitch, režiser nekih naših omiljenih crtaća!

Ukoliko ste odličan poznavalac crtanih filmova, pogotovo onih starih, uz koje su ranije generacije stasavale, smejale se i smišljale razne igrarije i nevaljalosti, onda ste ovih dana sigurno tužni. 

Jedan od onih glavnih, koji su nam kroz animirane likove pružili utočište i zabavu, je preminuo. Napustio nas je Gene Deitch u 95. godini, a preminuo je u svom stanu u Pragu, gde je živeo sa suprugom i trojicom sinova iz prethodnog braka, prenosi Daily Mail, a pišu naši mediji.

Eugene Merrill Deitch je režirao 13 epizoda omiljenoga dečjeg crtaća “Tom i Jerry” i nekoliko epizoda iz serije “Mornar Popaj”.

Deitch je rođen u Čikagu 1924. godine.

Njegov film “Munro” iz 1960. godine osvojio je Oskara za najbolji animirani kratki film.

Više o crtanom filmu “Tom i Jerry” možete pročitati na našem portalu ovde, a ispod možete pročitati zanimljivosti o “Mornaru Popaju”.

Popaj je prvo bio samo jedan od mnogih likova u strip serijalu pod nazivom “Thimble Theater”, koji je postojao deset godina pre nastanka Popaja. Tek kasnije će se serijal preimenovati u “Thimble Theater starring Popeye”, da bi posle bio preimenovan u samo “Popeye” i ostao pod tim imenom.

  • Popaj se kao lik iz crtanog prvi put pojavio u crtanom filmu uz “Betty Boop” 1933. godine,
  • Godine 1937.  Popaj je dobio kip u Kristal Sitiju u Teksasu, a to je bio prvi put u istoriji da grad podigne statuu u čast animiranog lika,
  • Ime Pera Ždera, inače Popajev prijatelj iz crtanog filma, izvor je reči “wimp” (J. Wellington Wimpy njegovo originalno ime), a znači plašljiv ili kukavica,
  • William Costello je bio čovek koji je Popaju originalno davao glas u periodu 1933-1935, ali su ga otpustili zbog nedoličnog ponašanja iz Paramount-a,
  • Kod nas, Popaju je glas davao Mića Tadić, Olivu je glumila Nada Blam, a Badža je bio Ljubiša Bačić,
  • Popaj je prvo u stripu dobijao snagu kada protrlja glavu ptice “Whiffle Hen”, što je kasnije promenjeno u spanać; ovo je dovelo do uvećanja prodaje spanaća za 33%,
  • Neke televizije su izmenile delove crtanih filmova o Popaju zbog uvredljivih i rasistički prikaza Afroamerikanaca,
  • Iako ni u stripu, ni u crtanom filmu, Oliva na pokazuje bilo kakvu naznaku privlačnosti prema Popaju, on ostaje uporan tokom čitavog trajanja animiranog filma.
27/04/2020 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments