Roditelji platili kaznu zbog izostanaka dece iz škole!

10/01/2018 14:37

Roditelji platili kaznu zbog izostanaka dece iz škole!

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od pet hiljada dinara zbog neopravdanih izostanaka svoje dece u školi.

To je prvi slučaj primene novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je uneo izmene vezane za odgovornost i obaveze roditelja kada je u pitanju ponašanje njihove dece u školi.

Od donošenja zakona Prekršajni sud u Pančevu podneo je ukupno 89 prijava protiv roditelja nesavesnih đaka. Pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne izrečeno je i 10 opomena dok su ostali postupci u toku a jedan je obustavljen.

Roditelji su dužni da u roku od 48 sati jave razrednom starešini razlog izostanka deteta iz škole i da opravdaju izostanke u roku od osam dana od prestanka razloga za odsustvovanje sa nastave.

Stroge novčane kazne za roditelje osnovaca

“Ako roditelj ne izvrši svoju obavezu koja je propisana zakonom škola ima obavezu da podnese prekršajnu prijavu, odnosno krivičnu prijavu. Kada škola podnese prekršajnu prijavu prekršajnom sudu dalji postupak je vezan za pravosudne organe. Prosvetna inspekcija u tom delu nema nikakvih nadležnosti. Procesuiranje se vrši od strane pravosudnih organa. Prosvetna inspekcija ima nadležnosti koje su vezane za praćenje zakonitosti rada direktora i školskog odbora po ovom pitanju”, kaže Miodrag Krudulj, prosvetni inspektor.

Kazne za roditelje su od 5 hiljada dinara do 100 hiljada i odnose se na više stavki od bežanja dece sa časova do vršnjačkog nasilja i uništavanja školske imovine. Ukoliko roditelji ne izmire novčane obaveze preti im kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada računa predviđeno je novim zakonom.

 

Izvor: RTV

10/01/2018 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
4 godine ranije

E svaka čast! Pa više je krajnje vreme da počnu da se kažnjavaju ti kretenski roditelji koji izrodiše i vaspitaše šljam od dece! Što se mene tiče 5000din je i mala kazna.