Kada je nastao prvi robot?

07/09/2015 12:21

Kada je nastao prvi robot?

Prvi robot nije nastao u jeku savremenog doba i razvoja moderne tehnologije, nego mnogo, mnogo ranije nego što bi moglo i da se zamisli.

Počeci mehanike se vezuju za drevna vremena i za matematičara koji je postavio temelje današnjeg, savremenog inženjeringa.

Naime, prvi robot je nastao pre nove ere, tačnije između 400. i 350. godina pre nove ere. Prvi robot bio je ptica-robot i napravio ga je matematičar Arhitas.

Upravo se Arhitas smatra ocem mehanika i inženjerstva, iako je njegov prvi doprinos ovim naukama bila veštačka prica od drveta koja se kretala uz pomoć vodene pare. Prema sačuvanim istorijskim podacima, ova ptica je uspela da preleti 200 metara.

Matematičko učenje Arhitasa uticalo je na Platona i Euklida. Osim što je tvorac matematičke mehanike, odnosno mehanike kakvu danas poznajemo, za njegov najveći doprinos nauci smatra se ustanovljeni niz iracionalnih brojeva i njihov račun, tj. niz kvadratnih korena koji se razrešavaju kao razlomci.

Bavio se i istraživanjem frekvencija, pa je uspeo da postavi i jednu terotiju zvuka, koja je imala greške, ali je predstavljala izuzetan doprinos nauci, na osnovu čega je Platon stvorio svoju teoriju zvuka.

07/09/2015 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments