Kako poboljšati pamćenje za čak 30 posto?

15/11/2022 10:33

Kako poboljšati pamćenje za čak 30 posto?

Tim naučnika sa Univerziteta Južna Kalifornija razvio je memorijske proteze, odnosno implante, koji bi mogli uticati na poboljšanje pamćenja.

Naime, reč je o uređaju koji se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak. Njihov “posao” je oponašanje prirodnih procesa pamćenja, kreirajući male električne napone u hipotalamusu ili delu mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje.

Memorijske proteze

Kako elektrode imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, stručnjaci se nadaju da bi ove memorijske proteze mogle pomoći ljudima sa poremećajima u pamćenju, kao što je, na primer, demencija.

Testiranje proteza

Naučnici su sproveli eksperiment, koji je obuhvatio 28 dobrovoljaca. Na njih su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra. Naime, svaki učesnik je pregledao fotografije, a 75 sekudi kasnije trebalo je da kaže, odnsno da se seti šta je video.

Stručnjaci su posmatrali aktivnost neurona i pokušali su da ustanove šta se odigrava u mozgu ispitanika, kako bi otkrili koji delovi mozga su aktivni u momentu kada učesnik pokušava da prizove sećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implante kako bi stimulisali delove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Istraživanje je pokazalo, da ovaj uređaj može pospešiti rezultate testova memorije za 30 odsto.

15/11/2022 10:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments