Šta bi trebalo obrisati sa Facebook profila?

16/05/2016 12:48

Šta bi trebalo obrisati sa Facebook profila?

Facebook je svakako jedna od najpopularnijih društvenih mreža na kojoj se nalazi veliki broj aktivnih korisnika svakog dana.

Iako je putem interneta moguće pronaći i zloupotrebiti mnoge podetke koje ostavljamo, moguće je i bezbedno koristiti društvene mreže.

Informacije na Facebook-u

Samim tim što koristimo Facebook, mi pristajemo na deljenje ličnih podataka sa ovom društvenom mrežom, koja ih kasnije prodaje oglašivačima.

Međutim, postoji način da uobičajno koristimo Facebook, ali da ipak sačuvamo svoje podatke i ostanemo bezbedni.

Upravo je zato važno na svom profilu ne ostavljati sledeće podatke:

Informaciju o mestu gde živimo

Ako neko želi da iskoristi vaše lične podatke i zloupotrebi ih, ako je iskusan haker – sam će pronaći način, zato mu nemojte olakšavati posao. Otkrivanjem precizne lokacije na kojoj živite možete pomoći hakerima da pričine još veću štetu na vaš račun.

Osim toga, oglašivači će vam servirati još ličnije oglase ukoliko znaju gde tačno živite. Ako želite da se i od toga zaštitite – dovoljno je samo da navedete grad u kom živite – i ništa dalje od toga.

Mesto gde radite

Ovo je veoma slično podatku o preciznoj lokaciji mesta gde živite. U redu je da napišete svoje zanimanje, ali nemojte navoditi svoje radno mesto, kao ni istoriju poslovnih angažmana.

Za deljenje poslobnih podataka i svojih poslovnih iskustava – postoji posebna društvena mreža – LinedIn, na kojoj je čak i poželjno podeliti ove informacije – jer vam one mogu otvoriti neka nova vrata u poslovnom svetu.

Broj telefona

Naravno, ovo je već svima jasno. Iako Facebook insistira da mu “ostavite” svoj broj telefona kako biste još bolje zaštitili svoj profil, ovo je ipak opasno.

Ako ostavite svoj broj telefona na profilu – svako ko ima pristup vašem profilu može uzeti i vaš broj telefona, a to sigurno nije ono što želite. Osim uznemiravanja i potencijalno neprijatnih poziva, broj telefona može veoma lako i da se zloupotrebi.

Datum rođenja

Kada ostavite informaciju o svom datumu rođenja – svi vaši prijatelji na Facebook-u će vam tog dana čestitati slanjem poruka ili ostavljanjem čestitke na vašem profilu.

Ako ne podelite ovu informaciju – poštedećete sebe zahvaljivanja svim ljudima koji su vam čestitali rođendan, a što je još bitnije – nećete dati hakerima još jednu ključnu informaciju koja može da pomogne prilikom “upada” na vaše ostale naloge na internetu i slično.

Mišljenja i interesovanja

Jedno je kada ostavljate statuse sa različitim sadržajem – da li je u pitanju vaše mišljenje o nečemu ili vaše interesovanje za umetnost i slično, a potpuno nešto drugo kada Facebook-u odgovorite na pitanje – za koga ćete glasati ili koje ste veroispovesti.

16/05/2016 12:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments