Zemlja je ušla u novi period – antropocen

31/08/2016 14:34

Zemlja je ušla u novi period – antropocen

Poslednjih 12.000 godina naša planeta se nalazila u geološkoj epohi koja se nazivala holocen, a koja je došla odmah posle poslednjeg ledenog doba.

Nakon ovih 12.000 godina došla je na red nova epoha, za koju geolozi predlažu da se zove antropocen, zbog toga što je u najvećoj meri karakteriše uticaj ljudi, radioaktivnost, zagađenje plastikom…

“Budući da Zemlja predstavlja sistem koji omogućava naš život, mi smo u neku ruku posada velikog svemirskog broda. Mešanje u njegove sisteme na ovom nivou vrlo je značajno, ali i vrlo rizično. Igramo se vatrom, a to bismo mogli da zažalimo, ako ne ovladamo situacijom”, rekao je profesor Kris Rejpli, stručnjak za klimatske promene sa Univerziteta u Londonu.

Nova epoha bi trebalo da se računa, prema mišljenju geologa, od 1950. godine, kada je u atmosferu ispuštena veća količina radioaktivnih elemenata, zbog testiranja nuklearnog oružja.

Indikatori novog razdoblja

Kao indikatori novog doba u kom je Zemlja su, pored radijacije, zagađenje plastikom, otpad iz raznih elektrana i kao i kosti koje su rezutat masnovnog uzgajanja pilića u svetu.

Nema sumnje da se nalazimo u dobu koje je centrirano oko ljudi i njihovog delovanja, a stručnjak sa univerziteta u Lesteru profesor Jan Zalasjevic smatra da je značaj antropocena u tome što postavlja drugačiju putanju za razvoj prirodnih sistema Zemlje, kojih je čovečanstvo deo.

“Svi smo veći deo svog života ili čak ceo život živeli u ovoj novoj epohi, a da je zapravo nismo bili svesni”, smatra Zalasjevic.

Izvor: Tanjug

31/08/2016 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments