Stomatologija je najstarija profesija na svetu

31/01/2022 19:18

Stomatologija je najstarija profesija na svetu

Ljudi širom sveta odvajkada usvajaju brojna zanimanja u skladu sa svojim sposobnostima i kapacitetima.

Međutim, manje je poznato koje je zanimanje najstarije na svetu.

Najstarija profesija na svetu je stomatologija! Istorija stomatologije seže do prvih zuba ljudske rase. U okviru jedne studije su pronađeni dokazi da su ljudski zubi izbušeni u lobanji koja je stara 7.000 do 9.000 godina. Pretpostavlja se da je posao obavljen uz pomoć praistorijskih bušilica.

Studija na lobanji staroj 14.000 godina koju je sproveo Univerzitet u Bolonji u Italiji, otkrila je da je zub izbušen drvenim alatom.

Rani tip stomatoloških intervencija pojavio se u svakom slučaju pre 6.500 godina. Naučnici su otkrili da su rani stomatolozi koristili pčelinji vosak za popunjavanje  i lečenje šupljina u zubima izazvanih karijesom.

Dr Federiko Bernardini kaže: „Ovaj nalaz je možda najstariji dokaz rane stomatologije u Evropi i najskorija poznata direktna ilustracija korisnog palijativnog punjenja zuba do sada. Različiti analitičari su dodatno datirali bušenje zuba na 9000 godina starosti.

Uprkos činjenici da je nejasno zašto su zubi bušeni, to je moglo samo da se olakša mučenje i bol. Nije veliko iznenađenje što se toliko plašimo odlaska kod stomatologa. Strah je urezan u naš nasledni sastav kroz 1000 godina!

31/01/2022 19:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments