Život na drugim planetama postoji, ali je dobro skriven?

01/12/2017 16:04

Život na drugim planetama postoji, ali je dobro skriven?

Potraga za životom van našeg sunčevog sistema je mnogo izazovnija nego što smo mislili, a naučnici smatraju da život na drugim planetama sigurno postoji, samo ga je teško detektovati.

Većina zvezda u galaksiji, naročito u sunčevom komšiluku, jesu zapravo crveni patuljci. Ukoliko bismo želeli da potražimo život tamo, većina prilika će se okretati oko malih crvenih zvezda, uključujući i nedavno otkrivene Proksima Kentauri i Trapist 1 sisteme.

Budući da su ove zvezde svetle, obližnje planete moraju da imaju manje orbite, kako bi na njima bilo uslova za život u vidu toplote. Skoro svaka planeta u tako bliskoj orbiti bi postala “uredno zaključana”, držeći jednu stranu prema zvezdi, baš kao što to uvek čini Mesec prema Zemlji. Život bi verovatno bio moguć samo u ograničenoj zoni, gde ima dovoljno svetlosti, ali ne previše, zbog same vreline koju zvezda ispušta.

Postoji život na drugim planetama van sunčevog sistema

Doktorka Ludmila Karome je decenijama pravila modele atmosfere ovakvih planeta. Dok neki sumnjaju da bi ove planete podržale život, smatrajući ih sterilnim crvenim patuljcima, Ludmila pak tvrdi da postoji mogućnost da na ovim planetama ima života.

Najnovija studija posmatrala je ideju pronalaska ozona na ovim planetama. Na njima bi, u ovom slučaju, na jednoj strani stalno duvalli vetrovi, čineći taj deo planete hladnijim.

Doktorka je napravila model vetrova i otkrila je da ove planete imaju period okretanja od 25 dana, a gasovi kao ozon bi postojali oko pojasa ekvatora gde ih je teško detektovati. “Odsustvo ozona ne znači da tamo nema kiseonika. Moguće da je on samo jako dobro sakriven”, navodi doktorka.

Ukoliko je ovo istina, na crvenim patuljcima moguće je postojanje i ograničenih zona koje su povoljne za razvitak života.

01/12/2017 16:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments