Oko 45.000 osnovaca dobija besplatne udžbenike

22/08/2016 10:41

Oko 45.000 osnovaca dobija besplatne udžbenike

Za školsku 2016/2017. godinu oko 45.000 učenika osnovnih škola dobiće besplatne udžbenike, koji su od prošlog avgusta zakonska kategorija.

Na besplatne udžbenike pravo imaju svi učenici koji su iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći.

Pomoćnik ministra provete Milovan Šuvakov rekao je da je dozvoljeno korišćenje polovnih udžbenika i da o tome ne mogu da odluluju škole ni nastavnici, već roditelji. “Baš kao što je novi ministar i najavio, u narednom periodu će u obrazovnom procesu roditelji biti više pitani”, rekao je Šuvakov.

“Naravno da udžbenici mogu ponovo da se koriste i da se nasleđuju. To nije odluka koju donosi škola niti nastavnik, škola bira udžbenik, a na roditelju je kako će do njega doći”, rekao je Šuvakov i dodao da je ideja novog zakona, donetog u avgustu prošle godine, da se izbor udžbenika radi na više godina, upravo kako bi se pospešilo nasleđivanje i smanjio udar na roditeljski budžet.

Ušteda prilikom kupovine udžbenika

Škole su se sada opredeljivale koji deo udžbeničkog kompleta je obavezan, a koji nije, tako da je u proseku oko 20 odsto manje stvari koje treba kupiti.

“To je neka ušteda koja je vidljiva u ovom momentu”, rekao je Šuvakov i dodao da su saveti roditelja konsultovani kada su se birali udžbenici, te da su oni mogli da utiču na izbor, ali je istakao da su u Ministarstvu svesni da se glas roditelja nedovoljno čuje.

Maksimalna cena paketa knjiga nije realna za predstojeću školsku godinu, rekao je Šuvakov, uz napomenu da je u izradi Nacrt pravilnika o maksimalnoj ceni udžebnika, koji se, kako je objasnio, odnosi na udžbenike koji se rade po novim standardima.

Udžbenici se prodaju na ulici

Komentarišući apel PKS da se spreči ulična prodaja knjiga, pomoćnih ministra prosvete kaže da je jasno da je to u interesu izdavača, ali da se mora misliti i na roditelje.

“Pomoć PKS očekujemo u nabavci priručnika za srednje stručne škole. Tu jako loše stojimo, a to je važna tema i u kontekstu uvođenja dualnog obrazovanja”, zaključio je Šuvakov.

Izvor: RTV, Tanjug

22/08/2016 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments