Početak škole – prekretnica u životu mališana!

29/08/2016 14:36

Početak škole – prekretnica u životu mališana!

Polazak u školu je jedna od najvećih promena sa kojima se suočavaju deca, zato je važno da im roditelji pomognu u tom procesu navikavanja na nove obaveze i drugačiji život.

Čak iako su navikli na odvajanje od roditelja i boravak u jaslicama, zabavištu i predškolskoj ustanovi, polazak u prvi razred može da im predstavlja problem ili bude šok jer je to nešto što do tada nisu imali prilike da dožive – to je mesto u kom se uči, sedi mirno, ne igra stalno, gde se prati šta učitelj/ica priča i slično.

Kako sve ovo ne bi predstavljalo traumu za dete (ali ni za roditelja) i kako bi se dete što pre naviklo na nove obaveze, odlazak i boravak u školi – ovi saveti će roditeljima dobro doći:

Rastanak pred školu

Kada dođe ovaj važan momenat – koji je često veoma težak i za dete i za roditelje – veoma je važno da roditelji uspeju da se iskontrolišu i savladaju svoje emocije. Potrebno je da budu puni podrške i vere u svoje dete, kako bi mu na taj način podigli samopouzdanje.

Nemojte dozvoliti da svojom reakcijom zbunite dete, pogotovo ako ono do tada nije bilo ni zbunjeno i zabrinuto. Zadržite suze i sa osmehom ispratite dete u školu. Posle nekog vremena odlazak u školu i odvajanje više neće biti problem nikome, nego će to postati svakodnevica.

Suočavanje sa početkom škole

Neka deca jednostavno imaju strah od škole, dok to drugima nije ni najmanji problem. Ako vaše dete ima problem sa tim da se suoči sa onim što ga očekuje – nemojte taj strah zanemarivati. Razgovarajte otvoreno, saslušajte dete i pokušajte da mu pomognete i razuverite.

Najbolje bi bilo da ispričate neku svoju priču iz škole ili opišete kako je to bilo kada ste vi kretali u školu ili neko od starije dece (vaše ili druge koju poznaje). Na taj način približićete detetu samu pomisao da to mora da se desi i njemu i da su svi iz njegovog okruženja to “preživeli”. To je nešto što se mora i nešto što uopšte nije strašno, nego čak i zanimljivo, uzbudljivo.

Šta dete zna, a šta ne?

Neka deca u školu kreću sa predznanjem u čitanju i pisanju, dok druga deca to ne savladaju pre škole – što nije problem, zato ne bi trebalo da brinete o tome šta vaše dete zna ili ne zna pre nego što krene u školu. Uz pomoć učitelja/ice će početi da uči i da piše i da čita i sve što je potrebno, a važno je da vi budete uz njega dok radi domaći, kada naiđe na prve poteškoće ili zapne kod nekog problema.

Roditelji bi trebalo da se fokusiraju više na to što dete možda neće naučiti u školi, a što bi u tom uzrastu takođe trebalo da nauči. Među ovim znanjima je na primer – vezanje pertli, pakovanje torbe za školu, oblačenje i obuvanje…

Nove obaveze kao izazov

S obzirom na to da se dete u školi prvi put susreće sa stvarnim obavezama veoma je važno naučiti ga na vreme kako da se sa njima nosi i na koji način bi trebalo da ih rasporedi kako bi na vreme postigao sve. Ono što je najvažnije svakako je da naučite dete da radi domaći redovno i temeljno.

Da obaveze koje ima zbog škole ne bi detetu padale teže nego što jesu – veoma je važno da se sve uskladi, pa da tako svakog dana u isto vreme radi domaći i uči, kako bi svakog dana u isto vreme počinjao period u toku dana kada može da se opušta, odmara ili igra. Takođe, veoma je važno odvajanje vremena za neke zajedničke aktivnosti, razgovor o školi i slično.

Kada se uzme u obzir i to da je uspostavljanje reda i usađivanje radnih navika na ovaj način dugoročno dobro za vaše dete – trebalo bi sa tim početi od prvog dana škole.

Razgovor o školi

Kada roditelji žele da saznaju više o tome kako se odvija nastava i kakvo je njegovo dete u školi – mora da sačeka roditeljski sastanak. Zato je važno da dete što pre stegne tu naviku da o školi otvoreno i često priča sa svojim roditeljima, pogotovo u prvih nekoliko godina.

Ako dete nauči da sa vama deli sve dogodovštine iz škole, ali i atmosferu u toku časova, bićete stalno u toku svih dešavanja. Pretvorite razgovor o školi u svakodnevnu temu, a dete će još pažljivije upijati sve što se dešava tokom dana u školi – kako biste imali što više tema za razgovor.

Međutim, ukoliko vaš prvak naizgled ne želi da razgovara o školi, bar ne samoinicijativno, veoma je važno da mu postavljate pitanja kako biste pokrenuli razgovor o školi. Počnite sa nekim konkretnim pitanjima, kao što su na primer: “Kako je prošao domaći iz matematike? Da li je onaj zadatak bio jasan svima?” ili nešto slično tome. Tako ćete inspirisati dete da se priseća i priča o tome kako je proveo dan u školi.

Vanškolske aktivnosti

Uobičajno je da dete počne da se bavi nekim sportom ili drugim aktivnostima van škole – baš u periodu kada krene u školu. Važno je da to ne bude baš u isto vreme, nego onda kada budete sigurni da se dete naviklo na školsku klupu i obaveze sa kojima će se susretati svakog dana.

Kada dete prihvati i shvati obim obaveza koje ima u školi – tada je odličan period da zajedno sa detetom potražite i odaberete hobi kojim će se baviti u narednom periodu.

29/08/2016 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments