Polazak u školu – velika promena

25/08/2015 16:41

Polazak u školu – velika promena

Pred polazak u prvi razred, decu ne treba samo opremiti neophodnim priborom i knjigama, nego ih je potrebno emotivno i psihički pripremiti za ovu veliku promenu u njihovom životu.

S obzirom na to da deca najviše vole da se igraju i ne žele da im se naruši takav način života, škola može da im bude nešto od čega će zazirati. Zato je potrebno da im pomognete da se pripreme i prihvate nove obaveze koje im slede.

O školi – samo pozitivno

Najbitnije je pozitivnim stavom prići ovoj temi. Kada sa detetom razgovarate o školi pre nego što počne, bitno je da školu ne predstavite kao nešto strašno, kao kaznu ili bilo šta negativno.

Poznavajući svoju decu, nađite način da im objasnite šta je to škola, šta će tamo raditi i zašto mora da ide i sve to na način na koji će detetu biti u najjasnije i najprihvatiljivije. Ukoliko voli da crta – napomenite mu da se to neće promeniti i da će i u školi crtati.

Naučite decu da poštuju pravila

Jedna od promena kada krenu u školu jeste i ta što će sada morati da poštuju neka pravila koja su im nametnuta i koja važe za sve. To je nešto potpuno drugačije od onoga kako se kod kuće poimaju pravila. Zato je bitno naučiti dete da poštuje pravila.

O obzirom na to da će prvo pitanje biti – a što? što ja moram da poštujem ta pravila? (da sedim mirno dok traje čas, da jedem kada je vreme za užinu, da sedim uvek na istom mestu, itd) – roditelji moraju biti spemni da daju pravi odgovor. Ukoliko nemate odgovor na to pitanje deca će misliti da ta pravila o kojima vi pričate ipak nisu toliko stroga i možda ipak ne važe za njih.

Osmislite način na koji ćete svom detetu objasniti zašto on mora da sluša učiteljicu i da se ponaša po svim pravilima sa kojima će se susresti u školi.

Pravila nisu tako strašna

Ako pokažete svom detetu da su pravila deo i nečega što oni vole, a to su igrice, drugačije će mišljenje imati o pravilima koja će morati da poštuju kada krenu u školu. Zato se pre polaska u prvi razred sa svojim detetom igrajte različitih igara – domine, fudbal, “Čoveče, ne ljuti se” i slično – kako bi ga podsetili da pravila nisu ništa strašno, nego da su zahvaljujući pravilima mnoge stvari zanimljivije.

Učite dete da uči

Odmah od početka škole deca će dobiti zadatke koje moraju da urade. Kako bi im to bio što manji šok, pripremajte ga za zadatke koji slede.

Jako je bitno da deca učenje shvate kao igru, zato im pomozite da nauče da uče tako što će za početak, kod kuće učiti kroz igru. Dok šetate skupljajte plovode sa drveta i brojte ih zajedno. Gledajte registracije na kolima i neka dete pročita brojete koje vidi. Učite o bojama dok ste u prodavnici, u šetnji kroz grad i slično.

Vaše dete među decom

Kada ode u školu naći će se među velikim brojem druge dece. Da biste izbegli takav šok kod svog deteta potrudite se da bar ponekad, pre nego što krene u školu, bude na mestu gde će biti okružen većim brojem (nepoznate) dece.

Osim predškolskog, dobro za vaše dete bi bilo i da ga odvedete na neku kreativnu radionicu, na primer, gde će zajedno sa drugom decom raditi isto i biti nadgledan od strane odrasle osobe sa kojom nisu u skordstvu.

Korisno za dete je i da ode na čuvanje kod bake i deke ili da ga jednostavno povremeno ostavljate same u sobi da se igraju. Moraju naučiti da ne može sva pažnja biti usmerena samo na njih i da moraju sami da se brinu o sebi i da paze na svoje ponašanje.

Pružite im sigurnosti

U početku će, bez obzira na sve, deci ipak biti strašan odlazak u školu. Možda to neće priznati, a možda će im se taj strah mešati i sa uzbuđenjem od nepoznatog i zanimljivog, ali svakako da im je potrebna podrška i sigurnost dok ne prevaziđu taj početni šok.

Zato je važno da znaju gde se škola nalazi. Pre nego što počne škola idite sa svojim detetom do škole i pokažite mu da škola nije negde daleko od kuće, nego da je (najčešće) veoma blizu kuće.

Osim toga, u početku je važno da ih pratite do škole, ali i da ih dočekujete. Na taj način oni će moći da očekuju sigurnost čim se škola završi jer će biti sa svojim roditeljima. Ako posle nekog vremena više ne budete u mogućnosti da pratite decu u školu i dočekujete ih, bitno je da ste u početku bili sa njima, a kasnije će i deca prestati da razmišljaju o tome ko ih dočekuje.

Veoma važno

*dete kada krene u školu mora da zna svoje ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona bar jednog člana porodice.

Koliko god da ovo zvuči nepotrebno napominjati, često se zaboravi na to da su to ipak samo deca i da ona možda ne znaju kako se zove ulica u kojoj žive ili kako se oni prezivaju. Jednostavno, moguće je da se nisu našli nikad u situaciji da čuju ove informacije. Zato se pobrinite da oni sigurno to znaju, a ako je potrebno zapišite im, pa nek čuvaj taj papirić u torbi, za svaki slučaj.

25/08/2015 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments