Da odlazak u vrtiće ne bude trauma

16/09/2016 11:40

Da odlazak u vrtiće ne bude trauma

Prva velika promena u životu dece je odrlazak u vrtić. Tada je većina njih po prvi put udaljena od roditelja i kuće i tu mora da provede nekoliko sati. Samo. Bez mame i tate.

Upravo je ovo jedna od najstresnijih situacija za decu, dok se ne naviknu i ne zavole vrtić, vaspitača/vaspitačicu i nove drugare koje tu može da stekne.

Budite iskreni i dosledni

Gotovo je podjednako teško detetu koje ostaje u vrtiću i roditelju koji treba tu da ga ostavi iako još uvek nije naviklo na novi način života. Zato je važno naučiti kako da se nosite sa tom situacijom i olakšate je i sebi i svom detetu.

Naime, kada ostavite dete u vrtić – ono mora da zna da ćete se vi po njega i vratiti. O tome pričajte i kod kuće i objasnite zašto je potrebno da ide u vrtić – da nauči nešto novo, da ima sa kim da se druži i da ne bude samo kod kuće dok vi radite.

Nemojte biti hladnokrvni kada ostavite dete – da se samo okrenete i odete, ali nemojte se ni vraćati više puta pre nego što jednom zaista odete. Najbolje je da u vrtić dođete malo ranije kako biste imali dovoljno vremena da se rastanete i pozdravite kako treba.

Nakon pozdravljanja i dogovora da ćete vi doći po njega kada bude vreme za odlazak kući – vreme je za dete da uđe u prostoriju sa ostalom decom. Vi za to vreme budite kraj vrata i sačekajte još malo. Ako Vas dete pogleda – važno je da budete tu i mahnete, ali i da ubrzo krenete, kako bi ono znalo da ste otišli i da je vreme da se privikava na situaciju u kojoj se nalazi.

Najgore što možete da uradite jeste da se – kada dete vidi da ste otišli – ponovo vratite i privučete mu pažnju. Na ovaj način dete će misliti da ćete vi stalno biti tu i kad jednom shvati da ste otišli – biće mu mnogo teže jer će smatrati da je napušteno jer vi niste tu iako bi trebalo da bude tako.

Zato – kad jednom odete nemojte se vraćati, jer će na taj način dete znati da kada vas sledeći put vidi na vratima to će biti zato što je vreme da se ide kući, a do tada će koristiti vreme za igru, upoznavanje i druženje.

16/09/2016 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments