Naučite decu da uče

21/09/2015 13:16

Naučite decu da uče

Ukoliko dete na vreme nauči da uči i da se ispravno ophodi prema svojim školskim obavezama biće uspešniji u tome i steći će zdrave radne navike.

Najčešće roditelji u početku preuzimaju sve školske obaveze na sebe, pa dete ne oseća da su to njegove obaveze. Ukoliko dete počne previše da se oslanja na roditelje neće uspeti da na vreme stekne radne navike i neće naučiti kako da uči.

Osim toga, često deca smatraju da je jedini cilj učenja – dobra ocena. To nije nešto što oni sami shvate, nego to izvuku kao zaključak iz ponašanja roditelja. Tako deca počinju da uče samo za ocenu i to zbog roditelja, kako bi ispunili njihova očekivanja.

Uslovi za učenje

Obezbedite detetu sve potrebno uslove za učenje. Dovoljno je samo da ima svoj kutak sa radnim stolom i stolicom, da bude dobro osvetljeno i da ima sav potreban pribor. Ukoliko imate više dece koja idu u školu, potrebno je da svakome obezbedite iste uslove, odnosno da svako od njih ima svoj kutak koji je namenjen za učenje i rad domaćih zadataka.

Pomoć u učenju

Roditelji moraju biti dostupni deci ukoliko im je potrebna pomoć oko domaćeg zadatka ili učenja. Kada dete ima pitanje ili mu nešto nije jasno, potrudite se da mu se nađete i ponudite način za rešenje tog problema, umesto da mu samo kažete šta je tačan odgovor ili da rešite zadatak umesto njega.

Ako uvek nađete vreme da pomognete detetu oko gradiva, ma koliko da ste zauzeti, to će detetu biti znak da je domaći zadatak zaista bitan i da je učenje važno.

Svakodnevna rutina

Vreme za učenje je individualna stvar. Pomozite svom detetu da odrdi koje mu je vreme u toku dana najbolje za učenje i potrudite se da to vreme svakog dana bude namenjeno samo za to.

Ako se učenje i izrada domaćeg zadatka svrsta u svakodnevne obaveze, to će biti od velike pomoći pri sticanju radne navike vašeg deteta. Kada se usklade sve obaveze i aktivnosti u toku dana, detetu ništa neće pasti teško i znaće da ceni svaki deo dana.

Značaj škole

Škola nije samo gradivo koje se tamo uči ili domaći koji bi trebalo da se uradi. Roditelji ponekad zaborave da se u školi dešavaju i druge bitne stvari, koje su deci često i važnije. Zato je važno da roditelji sa istim interesovanjem slušaju šta se dešavalo u učionici, ali i u školskom dvorištu.

Na ovaj način roditelji će sa svojom decom razviti zdrav odnos pun poverenja, a deca će shvatiti da se u školi uči mnogo više od onoga što je učitelj ili nastavnik pričao na času. Dajte do znanja deci da je škola mesto u kom se uči o poštovanju, o međuljudskim odnosima, o disciplini itd.

21/09/2015 13:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments