Za kvalitetan i miran bebin san: Ovako bebe najbolje spavaju!

14/11/2016 13:37

Za kvalitetan i miran bebin san: Ovako bebe najbolje spavaju!

Kvalitetan san je jedan od uslova da se beba razvija pravilno i da bude zdrava. S obzirom na to da ona ne ume sama da se namesti – i oko ovoga joj je potrebna pomoć.

Ako želite da budete sigurni da će vaša beba imati miran i kvalitetan san, potrebno je da joj omogućite sve uslove za to.

Izbor dušeka

Za siguran, miran i kvalitetan san vaše bebe veoma je važan dušek, odnosno pravilan izbor dušeka. Izaberite nešto tvrđi dušek koji će biti dobra potpora bebi dok spava. Takođe, krevetac ne bi trebalo da bude pretrpan mekim ili plišanim stvarima kao što su igračke, jastuci, ćebad i slično, jer se na taj način bebi sužava prostor što donosi do rizika od gušenja.

Lagana pidžama

Bebi će najudobnije biti da spava u laganoj pidžamici, a na sebi ne bi trebalo da ima više od jednog sloja odeće da joj ne bi bilo pretoplo (naravno – debljina pidžame bi trebalo da bude u skladu sa temperaturom sobe u kojoj beba spava). Da biste proverili da li je bebi ipak toplo dok spava, obiđite je u toku noći i proverite da li joj je kosa vlažna od znoja ili obrazi rumeniji nego obično. Takođe, znak da joj je toplo je i ubrzano disanje i grudi tople na dodir.

Poza za spavanje

Najbolja poza za spavanje za bebe je – na leđima. Ovo se posebno odnosi na novorođene bebe, dok će nešto starije bebe, koje mogu samostalno da se okrenu – to verovatno uraditi i snu, što je sasvim u redu; bitno je da zaspe u tom položaju i u njemu ostane što duže – kako bi mogla lakše da diše i bolje da se odmori i pripremi za avanture narednog dana.

14/11/2016 13:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments