Kako da naučite dete da štedi i vrednuje novac?

29/03/2016 11:59

Kako da naučite dete da štedi i vrednuje novac?

Deca znaju da postoji neki novac, kojim se kupuju stvari, ali oni ne mogu sami da nauče i shvate šta to znači – imati novac, kako se raspolaže njim i šta znači štedeti.

Veoma je važno da dete što pre nauči da ceni novac, a to neće biti moguće ukoliko ga ne naučite šta novac predstavlja, odakle dolazi i koliko vredi.

Postoje različiti načini da pomognete detetu da nauči da koristi, štedi i vrednuje novac na pravi način:

Ustanovite džeparac

9677860267_bd611384a1_o

Kada deca imaju novac kojim mogu da raspolažu lakše će naučiti šta je novac zapravo i koliko on njima znači. Zato je važno ustanoviti džeparac – njegovu visinu i vremenski period za koji dete dobija određen novac.

Upravo će na ovaj način dete i sami shvatiti da je potrebno da ne potroše odmah sve pare ukoliko žele da kupe nešto i za koji dan – pre nego što “stigne” sledeći džeparac.

Važno je i da vam dete kaže šta planira sa svojim džeparcem, što se u početku svodi na kupovinu slatkiša grickalica ili nekih sitnih igračaka. Nemojte im ništa braniti ali dajte im predlog – ukoliko se strpe od kupovine bilo čega i uspešno skupe dva ili tri džeparca – moći će da kupe neku veću igračku ili nešto drugo što žele.

Oni ne mogu sami da smisle i isplaniraju svoju potrošnju novca, zato je dobro da im povremeno date neki savet, kako bi malo po malo učili da organizuju “svoje finansije”.

Nagradite njihov uspešan pokušaj štednje

Kada vam deca kažu da žele da štede novac kako bi kupili nešto što već duže vreme žele – posle nekog vremena ih nagradite. Možete na primer da doplatite novac koji im je potreban da kupe to što su želeli kako ne bi morali da čekaju još jedan ili više džeparaca.

Na ovaj način oni će znati da vi cenite to što se oni trude da budu odrasli i pametni i da svoj novac ne troše uzalud.

Naučite dete da plaća

dete novac

Kada idete u prodavnicu – dajte detetu novac da plati račun na kasi. Na ovaj način dete će se naći u konkretnoj situaciji kada će davati novac za ono što kupuje i, ukoliko ima, uzeti i kusur.

Ovako će dete lakše shvatiti šta predstavljaju sve te novčanice i da za određen broj njih može da se kupi neka hrana, odeća ili bilo šta od onoga što on svakodnevno vidi i koristi.

Plaćanjem dete će imati priliku da se susretne sa različitim novčanicama, koje možda pre toga nije videlo (jer na primer ne dobija toliko novca za džeparac) pa će shvatiti da čak ni ono što on ponedak ima – nije baš sav novac na svetu, nego postoji i neki drugi novac kojim se kupuju stvari koje roditelji obezbeđuju.

Recite “ne”

Bez obzira na to koliko novca imate ili koliko zarađujete, jednostavno ne može uvek biti novca za sve. Ovo bi i vaše dete moralo da zna.

Povremeno morate reći i “ne” detetu, u suprotnom vaspitaćete ga tako da postane rasipnik i osoba koja lako troši novac na često nepotrebne stvari.

Nemojte samo reći da nešto ne može da se kupi, objasnite mu šta je problem i zašto ne može uvek da dobije nešto što je poželeo. Recite mu da jednostavno nemate dovoljno para i da to nije trenutno neophodno – zbog čega i nećete to kupiti, što ne znači da to nekada neće dobiti.

Međutim, potrebno je da zna da za neke stvari jednostavno nikada neće biti dovoljno novca, a to je nešto što vi odlučite da, u skladu sa vašim finansijama, jednostavno nije izvodljivo i moguće kupovati.

Naravno, potrebno je da ne odustajete čak i onda kada dete počne da vas moli ili čak i da plače u prodavnici. Vremenom će shvatiti da to nema efekta i da jednostavno neće moći to da dobije, bar ne na taj način.

29/03/2016 11:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments