Šta podrazumeva pravilno pranje zuba?

19/06/2017 14:17

Šta podrazumeva pravilno pranje zuba?

Za očuvanje zdravlja zuba i usne duplje najvažnije je redovno i pravilno prati zube. A da li znate kako se to radi i šta podrazumeva pravilno pranje zuba?

Deca se od mallih nogu uče da je veoma važno prati zube svakodnevno i barem dva puta dnevno – a šta bi još trebalo da znaju o pravilnom pranju zuba?

Pranje zuba i ujutru i uveče

Iako zvuči kao nešto što svi znaju, ali ipak ne primenjuju svi ono najosnovnije pravilo – veoma je važno prati zube ujutru i uveče, što je minimum koji bi trebalo da održavate kako biste sačuvali zdravlje svojih zuba i usne duplje.

Naslage na zubima, koje mogu proizvesti različite probleme, najlakše se stvaraju tokom noći, zbog čega je veoma važno oprati zube pre spavanja. Kada se probudite operite zube jer iako ništa niste jeli ili pili tokom noći određene naslage su se već napravile zbog kojih možete imati i neprijatan zadah ujutru.

Upravo su mali ostaci hrane i suva usta (tokom noći) idealna kombinacija za stvaranje kamenca na zubima, ali i karijesa.

Pranje zuba pre jela

Stručnjaci najčešće govore o tome koliko je važno redovno prati zube i pogotovo nakon obroka, ali zapravo je bolje oprati zube pre jela. Kada perete zube posle jela postoji mogućnost da ćete oštetiti gleđ.

Kisela hrana pogotovo ima moć da smekša gleđ zuba zbog čega se ona može oštetiti pranjem nakon jela, a oštećena gleđ dovodi do osetljivosti zuba.

Malo paste za zube

Ako želite dobro da operete zube to ne znači da bi trebalo da stavite puno paste i njom prekrijete celu četkicu. Upravo je pravilo obrnuto – što više paste stavite slabije ćete oprati zube. Zato – stavite količinu veličine zrna graška i budite sigurni da ćete zube oprati kako treba.

Fokus na pranje desni

Pranje zuba ne bi trebalo da podrazumeva samo pranje zuba već i ostatka usne duplje gde hrana može zapasti i napraviti naslage nečistoće. Tokom pranja zuba fokus bi trebalo da bude na pranju desni i oblasti između zuba, kao i unutrašnjoj strani zuba.

Trljanje prednjih zuba možete svesti na minimum jer pljuvačka, voda i sam proces jedenja u dovoljnoj meri čuvaj gleđ prednjih zuba od mrlja, ali su zato zadnjih zubi i desni problematični, a posebno linija između krunice i desni.

Zube perite laganim i sporim potezima od desnih prema vrhovima zuba, kako godnje tako i donje vilice kako biste bili sigurni da ćete da ćete ukloniti sve nečistoće.

Jedan po jedan zub – sa svih strana

Nije bitno koliko vremena provodite u pranju zuba, ali ako želite da zube zaista operete svaki put kako treba – biće vam potrebno nekoliko minuta sigurno. Trebalo bi da perete svaki zub posebno i da se pobrinete da je opran sa svih strana, koliko god da je to moguće dohvatiti.

Upravo zato što se kamenac najčešće stvara na unutrašnjoj strani zuba i sa strane (to ste sigurno već primetili) veoma je važno da zub zaista operete sa svih strana, a pogotovo iznutra.

19/06/2017 14:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments