Uz pomoć običaja širom sveta, postanite savršen roditelj!

04/10/2017 15:55

Uz pomoć običaja širom sveta, postanite savršen roditelj!

Iako odgovor na pitanje šta je savršen roditelj varira od zemlje do zemlje, zapravo nam različite kulture i običaji mogu pomoći da postanemo dobar primer svojoj deci.

Ukoliko niste sigurni kako da vaspitavate svoje dete ili vam je jednostavno potreban savet, možda vam neke vaspitne metode roditelja širom sveta u tome pomognu.

Donošenje odluka

U Japanu, običaj je da se roditelji ne mešaju kada deca krenu da se svađaju, na primer oko igračke. Japanski vaspitni sistem polazi od ideje da dete mora samo da nauči da rešava konflikte, bez fizičkog nasilja. Zato, dozvolite svom detetu da samo donosi odluke. Da li će nastaviti raspravu ili će na kraju odustati, na detetu je, a vi podržite svaku odluku.

Praksa

Šveđani pokušavaju da ne kontrolišu mnogo svoje mališane, pa umesto da ih uče, životne lekcije uče kroz praktično znanje. Tako, dete kroz prave primere uči o životu.

Ista prava

U Severnoj Koreji, deca smeju da jedu iste namirnice kao i stariji. Svi čekaju dok se obrok ne servira, a dete može da dobije od svega pomalo. Ovako, dete će probati različite varijante zdrave hrane i razviće zdrave navike u najranijoj dobi.

Vreme za igru

Finski klinci imaju mnogo vremena za igru. Školski dan traje oko četiri sata, a zatim sledi pauza, sve do ručka, a onda još vremena za igru do večere i spavanja. Takođe, školski sistem je prepun zanimljivih predmeta poput kuvanja, muzike i slikarstva. Iako ovo zvuči kao da deca imaju previše slobodnog vremena, finski klinci zapravo postižu visoke rezultate na internacionalnim testovima.

Odrasli i poštovanje

Širom afričkog kontinenta, važi strogo pravilo o poštovanju starijih, pa stoga mališani ne smeju da se obraćaju starijima po prvom imenu. To se smatra nekulturnim i uvredljivim.

04/10/2017 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments