Zabavan način da podstaknete moždane vijuge svog deteta

30/03/2016 15:07

Zabavan način da podstaknete moždane vijuge svog deteta

Hobiji predstavljaju zabavan način da provedete svoje slobodno vreme, a često može podrazumevati i učenje nekih novih veština.

Upravo je zato važno da svom detetu predložite neke hobije – u zavisnosti od njihovih mogućnosti i interesovanja.

Osim što se na ovaj način deca mogu zabaviti i naučiti nešto novo što im može biti veoma korisno, hobiji predstavljaju i jedan od najboljih načina da pokrenete moždane vijuge.

U radnijem periodu života pokretanjem moždanih vijuga razvijaju se različite moždane aktivnost, pa su tako deca koja imaju hobi često kasnije pametnija i visprenija.

Kada želimo da budemo brži, jači ili da budemo najbolji u nekom sportu – mi naporno vežbamo i treniramo kako bi mišiči ojačali. Ista stvar je i sa mozgom – i njemu je potreban trening kako bi se razvijao.

Za mozak trening je stimulisanje moždanih vijuga, a ovo su samo neki od zabavnih hobija kojima bi deca mogla da se bave:

Čitanje

learning-164331_640

Čitanje kao hobi pomaže deci da prošire svoj vokabular učeći nove reči, ali razvija im i maštu. Čitanje, se aktivira leva strana mozga koja se tako “uvežbava” da se što jače poveže sa onim delom mozga koji je zadužen za ponavaljanje i jezik.

Novi jezik

Učenje stranog jezika je veoma važno za aktiviranje moždanih vijuga. Ukoliko je ovo hobi vašeg deteta znajte da je ono na putu da postane bolji u slaganju pazli, rešavanju zagonetki, a kasnije u životu će mu lakše ići planiranje i organizacija. Osim toga, učenje novog jezika usporava proces starenja mozga, čime se sprečava pojava demencije u starosti.

Sviranje

piano-606080_640

Poznato je da muzika pozitivno utiče na naš organizam, ali sviranje aktivno pospešuje kognitivne, motoričke sposobnosti u mozgu. Na ovaj način deca uče da postanu što sposobnija da primaju i obrađuju informacije gotovo istovremeno.

Igranje igrica

Iako deluje kao da igranje video igrica ne može ni na koji način da pomogne u intelekualnom razvoju deteta – to nije baš tako. Ugranjem igrica razvijaju se radne memorije, strateško planiranje, motorne sposobnosti i snalažljivost. Naravno – ne bi trebalo preterivati u ovome, važno je postaviti granice.

Fizička aktivnost

kid-673584_640 (1)

Pored svih umnih radnji koje pospešuju rad mozga, na razvijanje intelekta veoma pozitivno utiče i fizička aktivnost deteta. Tokom treninga mozak ispušta BDNF protein koji je odgovoran za kognitivne moći – čime se poboljšava dugoročno pamćenje.

30/03/2016 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments