Kako da naučite dete da vas poštuje

28/04/2016 13:47

Kako da naučite dete da vas poštuje

Svi znamo da deca ponekad znaju da pokažu nepoštovanje prema svojim roditeljima tako što će zalupiti vrata, prevrnuti očima ili im reći da ih mrze. Međutim, šta treba uraditi kada ovakav vid nepoštovanja prekrši svaku granicu?

Za početak, treba da odredite šta je za vas „nepoštovanje“. Dobar način da utvrdite šta je nepoštovanje, a šta je samo grubost jeste da shvatite koja je namera iza takvog ponašanja. Da li dete pokazuje da je isfrustrirano time što lupa vratima, odlazi iz sobe dok mu se obraćate ili prevrće očima? To nisu namerni izlivi nepoštovanja i prkosa usmereni da vas povrede već samo iskazivanje frustracija.

Ukoliko je problem s tim što dete neće da uradi ono što mu je rečeno, ne dozvolite da vas povredi svojom grubošću. Ne smete da dozvolite da njegova ili njena nepristojnost bude vaš problem.

Tipično neslaganje između roditelja i deteta proističe iz toga što roditelj očekuje da dete radi sve što mu roditelj kaže dok god je pod njegovim krovom, a dete u svakom trenutku traži neku svoju dozu autonomije. I jedan i drugi stav su potpuno racionalni, ali glavni problem leži u tome što deca zbog neiskustva ne umeju da pronađu dobar način da pokažu svoju želju za nezavisnošću i da prihvate ograničenja kada je to neophodno.

S druge strane, roditelji obično grubost dece prepoznaju kao pretnju po svoj autoritet umesto kao želju za većom nezavisnošću. Dakle, obe strane treba da pronađu izvestan kompromis.

Evo nekih saveta za roditelje koji smatraju da ih deca ne poštuju dovoljno:

1. Ne posmatrajte nepoštovanje kao lični napad

Morate shvatiti da vaše dete samo projektuje isfrustriranost zbog nedostatka nezavisnosti i da njegovo ponašanje ne predstavlja napad na vaš autoritet. Zapravo, dete se tako ponaša samo zato što ste vi za njega autoritet. Razmislite da li im omogućavate dovoljno nezavisnosti.

2. Preispitajte svoje ponašanje

Možda upravo vi negativnom dinamikom izazivate nepoštovanje. Jedna od grešaka koje roditelji najčešće prave jeste ta da ne očekuju mnogo od svoje dece. Dete od kojeg se ne očekuje puno obično ima svoju nezavisnost, ali nema racionalne granice. Takvo dete će pre iskazati svoje nepoštovanje jer nije naučilo da odgovara za svoje ponašanje.

3. Očekujte poštovanje

Očekujte da vaše dete poštuje vaša pravila i da vas sluša. Naravno, i vi morate biti fleksibilni, a nikako strogi i rigidni. Dete će poštovati svog roditelja samo ako roditelj očekuje od svog deteta da ga ono poštuje.

4. Ponašajte se onako kako želite da se vaše dete ponaša

Ako želite da vas dete poštuje, morate biti principijelni i pokazivati jednako poštovanje prema vašem detetu nezavisno od toga kako se ono ponaša. Morate predstavljati dobar uzor za svoje dete.

5. Ne primajte uvrede k srcu

Deca su sklona da u svojoj frustraciji urade nešto da iznerviraju roditelja ili kažu nešto što zaista ne misle. Iz tog razloga roditelj mora voditi računa da ga takve stvari ne dotiču. Međutim, roditelj mora uzeti za ozbiljno one uvrede koje su namerno usmerene tako da ga povrede jer takvo ponašanje predstavlja direktno nepoštovanje. Vodite računa kako odgovarate na takvo ponašanje.

Kaznite ih tako što nećete ispuniti neku uslugu koju oni očekuju od vas. Zapamtite, nepoštovanje je problem vašeg deteta, a na vama je samo da odredite šta ćete trpeti a šta ne.

28/04/2016 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments