Testovi sposobnosti: Kako odabrati srednju školu?

07/02/2018 13:06

Testovi sposobnosti: Kako odabrati srednju školu?

U ovom periodu počinje polako razmišljanje o tome šta dalje, kako kod osnovaca, tako i kod srednjoškolaca. Ukoliko se dvoumite, u izboru vam mopgu pomoći testovi sposobnosti i besplatni saveti u profesionalnoj orijentaciji.

Koju srednju školu da upišem?

Veoma je važno da ovu odluku donesete samostalno i isključivo na osnovu vašim afiniteta i sposobnosti. Savete prijatelja, profesora, roditelja i psihologa, odnosno pedagoga, saslušajte, ali na kraju dana, koju srednju školu upisati isključivo je vaša odluka.  Pored same sklonosti, važno je sagledati i mogućnost daljeg zaposlenja, nakon završene srednje škole, odnosno mogućnosti upisivanja određenog fakulteta.

Prvi korak jeste da se detaljno informišete o vrstama srednjih škola, načinima polaganja prijemnog ispita ukoliko su u pitanju specijalizovane srednje škole, kao i o predmetima, eventualnim praksama i smerovima. Takođe, brojne srednje škole održavaju “dane otvorenih vrata” kada možeš o svemu da se raspitaš.

Pročitaj i… Spisak srednjih škola u Srbiji

Pored testova sklonosti koje mogu da urade školski psiholog i pedagog, postoje i besplatni testovi u okviru filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. Raspitaj se u svojoj opštini kada se profesionalna orijentacija održava i otkloni svoje nedoumice, ukoliko ih imaš.

07/02/2018 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments