Upis đaka prvaka od ove godine jednostavniji!

07/02/2019 14:30

Upis đaka prvaka od ove godine jednostavniji!

Koliko god je upis u prvi razred osnovne škole uzbudljiv i za decu i za odrasle, roditeljima se često diže kosa na glavi kada pomisle na dokumentaciju i komplikacije prilikom upisa. Ali izgleda da je tome došao kraj.

Upis đaka prvaka 2019.

Roditelji dece koja 1. septembra 2019. godine kreću u prvi razred neće morati da nabavljaju mnogo dokumenata, budući da će škole same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka, saopštila je danas Vlada Srbije.

Dokumenta će se pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera koji je nastao kao rezultat timskog rade Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, će i dalje imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavljani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem esDnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem škole same pribavljaju podatke sadržane u tim dokumentima.

Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Rok za upis đaka prvaka zvanično počinje 1. aprila.

Izvor: mondo.rs

07/02/2019 14:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments