Zbog informatike – promena u rasporedu i trajanju školske godine!

20/06/2016 11:01

Zbog informatike – promena u rasporedu i trajanju školske godine!

Predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se informatika od naredne školske godine nađe među obaveznim predmetima donosi sa sobom mnoge promene.

Učenici osnovnih škola od naredne godine bi mogli da u rasporedu imaju još jedan obavezan predmet – informatiku, što bi značilo da će se sadržaj nastave Tehničko-informatičkog obratovanja (TIO) značajno izmeniti, jer će u potpunosti ostati bez dela sa informatičkim sadržajem.

Osim toga, uvođenjem informatike menjao bi se i fond časova, što bi moglo da dovede do toga da učenicima sedmog i osmog razreda školska godina bude duža za jednu nedelju.

Ako Nacionalni prosvetni savet prihavti predlog Ministarstva prosvete, već od sledeće školske godine učenici petog i sedmog razreda će kao obavezan predmet imati informatiku, a godinu dana kasnije – isti princip bi bio primenjen i na učenike šestog i osmog razreda.

Uz ovu promenu, učenici bi ostali bez određenog broja časova ostalih predmeta, pa bi tako u jednoj radnoj nedelji ostali bez jednog časa manje iz svih predmeta – sem iz matematike i srpskg jezika, koji bi bili smanjeni za po pet časova.

Klizni raspored nastave

Nastava iz predmeta informatika, ukoliko se prihvati kao obravezan predmet, realizovaće se kroz ukupan fond časova od 35+30 časova, od čega bi 30 časova bilo realizovano kroz “klizni raspored”.

Klizni raspored podrazumeva da će se časovi predviđeni za ovakav način održavanja ubaciti u raspored u dvočasima tokom 15 radnih nedelja, što će biti u potpunosti proizvoljno.

20/06/2016 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments