5 zanimljivih činjenica o tinejdžerima

05/04/2023 14:01

5 zanimljivih činjenica o tinejdžerima

Tinejdžeri mogu biti naporni i čudni, ali iz razloga jer im je teško da razumeju sebe, a kamoli druge. Otkrijte pet neobičnih činjenica o tinejdžerima. 

Telefoni

Američka studija pokazala je loš uticaj koji mobilni telefoni i Internet imaju na san kod tinejdžera. Uskratite im telefone, u vreme kada im je san neophodan. Nedostatak sna vremenom će prouzrokovti lošije fizičko zdravlje, kao i negativno raspoloženje.

Supermoći

Ne, nemaju oni supermoći, samo savladanu tehniku slepog kucanja. Tinejdžeri su veoma vezani za svoje mobilne telefone, čak priznaju da bi im život bio grozan bez njih. U toku dana pošalje se oko bilion sms poruka, polovinu čine tinejdžeri.

Razvoj

Nespretni tinejdžer? Nema brige. Većina tinjdžera razvija se i raste brzim tempom. U nekim slučajevima, dešava se da je razvoj tela mnogo brži od razvoja mozga, što može da uzrokuje malu nestabilnost, usporenost i nespretnost.

Rizične odluke

Američka studija pokazala je veliku spremnost tinejdžera pri donošenja rizičnih odluka, jer je njihov mozak tako programiran. Deo mozga, prefrontalni korteks, sporije funkcioniše u tinejdžerskom dobu, pa im je teško da odluče da li je određena situacija loša ili dobra po njih.

Plavo svetlo

Čudno, ali istinito. Ukoliko vaš tinejdžer ima problem da zaspi, a ujutru ne može da se probudi, pokušajte da resetujete njihov unutrašnji sat, upotrebom plavog osvetljenja u prostoriji.

05/04/2023 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments