Koliko kažnjavanje deteta batinama ima uticaj na dalji psihički razvoj?

07/12/2017 15:42

Koliko kažnjavanje deteta batinama ima uticaj na dalji psihički razvoj?

Dok su neki psihološki okviri skeptični po pitanju veze fizičkog kažnjavanja deteta i njegovog kasnijeg ponašanja, drugi psiholozi tvrde da batine mogu negaitvno da utiču na dalji razvoj deteta.

Studija psihologa objavljena u “Journal of Pediatrics” bavila se temom fizičkog kažnjavanja deteta i uticajem batina na kasniji period života. Studija se fokusirala na život individua od 20. godina oba pola, koje su prethodno učestvovale u studiji dok su išli u niže razrede osnovne škole.

Praćen je njihov razvoj i koliko su u porodici preživljavali kazne i fizičko nasilje, kao i koliko su puta iskusili nasilje u drugim odnosima. Od 758 učesnika, 19% su priznali da su bili fizički agresivni u partnerskim odnosima, a od tog procenta, njih 68% su dobijali batine kada su bili deca.

Daljim analizama, psiholozi su zaključili da su agresivno ponašanje u kasnijoj dobi i fizičko kažnjavanje u mladosti usko povezani. Ovo istraživanje upotpunjuje studiju iz 2006. koja je došla do sličnh rezultata, nakon ispitivanja ponašanja ljudi iz 19 različitih zemalja.

“Ova studija je samo jedan od dokaza koliko batine u ranoj fazi odrastanja loše utiču na pojedinca u kasnijoj dobi”, naglašeno je u studiji.

 

07/12/2017 15:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments