Kada dete stiče zdrave navike?

01/02/2017 11:37

Kada dete stiče zdrave navike?

Jedan deo vaspitanja predstavlja i učenje deteta o zdravim navikama i načinu na koji će ih oni prihvatiti kao deo svakodnevice.

Među zdravim navikama svakako je i pravilna ishrana sačinjena od voća, povrća i drugih zdravih namirnica koje bi trealo jesti svakog dana.

Poznato je da deca baš i ne vole da jedu ono što je zdravo, pogotovo ako im se ne dopada kako izgleda ili im je nepoznato. Upravo zato je važno na vreme ih navići na pravilnu ishranu.

povrce slika

Navike u ishrani

Ako želite da budete sigurni da će vaše dete jesti sve ono što je zdravo, veoma je važno da sa takvim načinom ishrane započnete još u pretškolskom uzrastu kada deca najlakše prihvataju “sugestije” roditelja.

Osim što je važno na vreme uvesti zdrave namirnice u ishranu, važno je i da ta ishrana bude uravnotežena, a vi u tome dosledni – bez preskakanja zdravih obroka ili dana kada je dozvoljeno jesti bilo šta.

voce-povrce

Zdrave varijante omiljene hrane

Poznato je da je belo brašno nešto što bi trebalo izbegavati u ishrani i zameniti ga haljdinim ili integralnim. Upravo to je jedan od načina da osigurate zdravu ishranu za svoju decu.

Pravite kolače sa integralnim brašnom, a na primer – palačinke (koje su mnogim mališanima omiljena hrana) – pravite sa heljdinim brašnom jer će na taj način deca jesti zdraviju verziju ove hrane koja će ih duže držati sitim.

Sutlijaš pravite od intehralnog, a ne običnog pirinča, a kako bi mališani jeli više vrsta voća – nadmudrite ih tako što ćete ih pomešati u voćnu salatu (i dodati malo šlaga).

01/02/2017 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments