Kako vaspitati optimistu?

24/11/2017 16:47

Kako vaspitati optimistu?

Deca kojima je čaša uvek do pola puna lakše se suočavaju sa problemima i srećnija su. Evo kako da pomognete da vaše dete pozitivnije gleda na svet oko sebe.

Mnogo je razloga zašto treba ohrabrivati optimizam kod dece, uključujući i dugotrajni pozitivan efekat na mentalno i fizičko zdravlje i dobrostanje. Uz ovih šest saveta, upravo ćete postići to što želite.

Prestanite da se žalite

Ukoliko se samo fokusirate na negativne misli i frustraciju, pesimizam će postati normalan i u životu vašeg deteta. Uz to, deca će učiti od vas i sama će početi da se žale. Zato je savet da se uvek fokusirate na pozitivno i da u svemu nalazite lepšu stranu, ma koliko problem bio velik.

Poverite zadatak detetu

Ukoliko imate povrenja u vaše dete i date mu neku zadatak, to će mu dati šansu da pokaže koliko je vredno i sposobno. Zato, svakodnevno zadajte vašem detetu neki mali zadatak, poput nameštanja kreveta, a nakon obavljenog zadatka, pohvalite svog mališana za dobro urađen posao.

Ohrabrujte razumni rizik

Svi se brinemo da se naša deca ne povrede. Međutim, ukoliko u tome preterate i ne dozvolite detetu nikakvu fizičku aktivnost, mališan vremenom neće biti jednako fizički spreman kao njegovi vršnjaci, a to može uticati i na samopouzdanje.

 

Sačekajte pre reakcije

Ukoliko pre pomoći pustite dete da se malo i pomuči da samo nađe rešenje nekog problema, omogućićete detetu da stekne osećaj dostignuća kada samostalno reši neki problem. Stoga, biće i optimističnije kada nastupi naredni problem.

Prihvatite muku

Ako dete nije dobro u na primer matematici, pokažite razumevanje i naučite ga da prihvati da ne može u svemu da bude najbolji. Ipak, trud će se na kraju svakako isplatiti, iako možda neće dobiti maskimalnu ocenu.

Budite realistični

Prevelik optimizam naravno može imati i negativne posledice po psihu deteta. Iz tog razloga ne zaboravite da uvek budete i realistični u svakoj situaciji. Pripremite dete na sve ono sa čim treba da se suoči, sa malom dozom optimizma.

24/11/2017 16:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments