Da li se očevi drugačije ophode prema sinovima i ćerkama?

23/02/2018 12:01

Da li se očevi drugačije ophode prema sinovima i ćerkama?

Iako su načini vaspitanja drugačiji od zemlje do zemlje i zavise od brojnih faktora, kao što je društvo, kultura i tradicija, postoje jasne indikacije da se prema devojčicama i dečacima drugačije postupa, naročito u prvim godinama života.

Na prvom mestu, na devojčice se više pazi i na sve načine sprečavaju se fizički rizične aktivnosti, dok se kod dečaka ohrabruje igranje sa autićima na primer.

Neke studije sugerišu majke više pričaju sa ćerkama i aktivno ih sprečavaju u aktivnostima koje eventualno mogu da nanesu povredu. S druge strane, i majke i očevi ohrabruju malo grublju igru kod dečaka. Takođe, postoje i razlike kako roditelji reaguju na emotivne reakcije dece.

Studija iz 2005. godine pokazala je da očevi brižnije reaguju na negativno emotivno ponašanje devojčica, dok kod dečaka reaguju kada oni pokažu promene u temperamentu, odnosno agresiju.

Da li se razlikuju očevi devojčica i dečaka?

Nova studija koja je ispitivala 34 očeva devojčica i 35 očeva dečaka pokazala je da postoji razlika u jeziku i ponašanju kod očeva u zavisnosti od toga kojeg pola imaju dete. Tako, na primer, očevi će pre imati grublje igre sa dečacima, kao što je golicanje ili rvanje, dok će očevi koji imaju devojčice radije pevati. Uz to, ovi očevi su otvoreniji emotivno i društveno.

Isto tako, pokazano je da očevi devojčice uče da budu saosećajnije, dok dečake uče da imaju veći takmičarski duh.

MRI skenerom pokazano je da očevi devojčica imaju veću aktivnost u delovima mozga zaduženim za vizuelno, ali i za regulaciju osećanja.

Postavlja se pitanje da li očevi imaju različite tehnike vaspitanja zbog sopstvenih očekivanja kada je razlika u polovima ili samo reaguju na socijalne impute okruženja?

 

23/02/2018 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments