Kako pravilno usmeriti talenat kod deteta?

25/03/2020 13:02

Kako pravilno usmeriti talenat kod deteta?

Reč „talenat“ vodi grčko i latinsko poreklo od reči  grč.tâlanton i lat. talentum, a ugrubo označava prirodni dar koji se vežbom može razviti u sposobnost lakog, sigurnog i dobrog obavaljanja poslova u određenoj oblasti, ali na najvišem nivou.

Ovakve sposobnosti ističu se i prepoznaju u najranijem uzrastu, a njihovim prepoznavanjem i pravilnim usmeravanjem ono se oblikuje i postaje alat koji doprinosi ličnosti, poslovnom okruženju i celokupnom društvu.

U čemu možete da prepoznate talenat?

Talenat vašeg deteta nije samo u sviranju instrumenta, pevanju, pisanju sastava, recitovanju,  crtanju i sportu. Talente možete prepoznati i kroz:

  • Sposobnost brzog učenja;
  • Odlično rešavanje problema;
  • Snažnu memoriju sa izvrsnim pamćenjem detalja;
  • Sjajan smisao za humor;
  • Interesovanje za nauku i umetnost;
  • Stalno postavljanje pitanja i logičko povezivanje događaja i celine;
  • Emotivnu stabilnost;
  • Rečnik koji se stalno proširuje čitanjem i učenjem.

Kako usmeriti talenat?

Kada primetite talenat kod svog deteta, trebalo bi pažljivo da ga stimulišete, kako bi ga dete neometano i bez straha pokazivalo, i na taj način i ono samo radilo na njemu. Potrebno je da posmatrate dete i da, shodno uzrastu, aktivirate odgovarajući izvor zabave kako bi stimulisali rad.

U toku školovanja, posebno osnovnoškolskog, potrebno je da pedagogu i učitelju/ci skrenete pažnju na taj poseban talenat koji i oni sami mogu da stimulišu kroz nastavnu aktivnost.

Trudite se da, shodno svom slobodnom vremenu, upoznate decu sa kulturom i naukom kroz posete muzejima, izložbama, ili kroz kreativne radionice za decu koje će ih dodatno stimulisati. Pokušajte, takođe, da ih zainteresujete za čitanje i za što više varijanti likovno-verbalne komunikacije.

Neka vam kao vodilja bude budućnost čiji jedan deo vi trenutno živite. Dakle, svaki vid talenta koje je oblikovano i usavršeno detetu će pomoći na radnom mestu, jer u većini kompanija danas postoji sektor upravljanja talentima, čiji je cilj uvećanje šansi za uspeh u sve većoj konkurentnoj tržišnoj sferi.

Pažnja: talenat kod dece po pravilu se ispoljava u ranom periodu detinjstva, tačnije od druge do sedme godine. U trajanju od tih nekoliko godina, obratite posebnu pažnju i podstičite svoje dete.

25/03/2020 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments