Probudite kreativnost kod svog deteta

01/11/2017 15:03

Probudite kreativnost kod svog deteta

Kreativnost je zapravo jednim delom veština koja se uči, a roditelji u tome mogu da imaju jako veliku ulogu.

Dajte deci slobodu

Dozvolite detetu da istražuje i da svoje ideje deli sa vama, bez pretpostavke da možda ideja nije dobra. Nemojte ograničavati dečji duh i držati ga “pod staklenim zvonom”. Neka nekad prekrše pravila i na primer oboje bojanku van linija ili drugom bojom.

Čitanje iz zadovoljstva

Najbolji način da dete probudi maštu jeste uz čitanje. Stoga, razvijajte kod svog deteta naviku da ne mora da čita samo zbog školskih obaveza i da su neke knjige mnogo zanimljivije od obavezne lektire.

Različito mišljenje

Uvažavajte mišljenje vašeg deteta i ohrabrujte ga kada razmišlja drugačije. Ne moraju svi da pripadaju istom obrascu i sasvim je u redu biti drugačiji.

Talenat

Ukoliko primetite da dete ima talenat za slikanje, pisanje ili za muziku, budite uz njega i podržavajte ga. Tako će razviti kreativni deo sebe, kroz ono što voli.

Bez kritike

Ukoliko dete, prilikom svog kreativnog naboja, na primer pošara zid, nemojte imati burnu reakciju. Sedite sa mališanom i objasnite mu mirno da to ne sme da radi, da vam se crtež dopada i da bi bio lepši na papiru. Ovako nećete umanjiti volju deteta da bude kreativno, nego će je samo ispravno usmeriti.

01/11/2017 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments