Zdrava užina – važan deo školskih dana

02/09/2015 14:22

Zdrava užina – važan deo školskih dana

Deca u školi provode puno vremena i potrebna im je energija kako bi izdržali nove obaveze koje svakog dana dobijaju.

Režim ishrane je deci potpuno drugačiji za vreme raspusta i kada krenu u školu, zatovoce-povrce je važno ispratiti ovu promenu i ustanoviti novi ritam koji će biti prilagođen svakodnevnom rasporedu.

Umesto da date deci novac za užinu koju će kupiti u obližnjoj pekari, potrudite se da mu napravite užinu koja će biti i ukusnija i zdravija od bilo čega što mogu kupiti u okolini škole.

Užina je veoma važna jer predstavlja izvor enerije koja je potrebna za koncentraciju i produktivnost dece dok su u školi. Osim toga, užina mora biti zdrava kako bi se rast i razvoj dece svakodnevno odvijajo na što bolji način.

Idealna užina za školarce sastoji se od mlačnih proizvoda, proteina, svežeg voća i povrća, kao i od koštunjavog voća, žitarica, kvalitetnih mesnih namirnica.

Ono što bi trebalo izbegavati jesu gazirani sokovi, slane i slatke grickalice, brza hrana ili sendviči, beli hleb, suhomesnati proizvodi i veoma kalorični namazi, kao što je majonez.

Sve što je vašem detetu potrebno u toku dana da pojede – postoji u “zdravoj verziji”. Nema potrebe da jede slatkiše koji su veoma nezdrvavi. Ako voli da jede slatko i ima za tim potrebu kupite mdorucak-voceu neko voće (na primer banane) ili pločice od žitarica koje mogu da zamene čokoladice.

Užina bi mogla da se sastoji od jedne jabuke, banane, šake badema, mleka, sendviča od integralnog ili kukuruznog hleba sa mladim sirom, piletinom ili ćuretinom i salatom po želji/proje sa sirom/sendviča od integralnog peciva sa konzerviranom ribom.

Ukoliko želite slatku varijantu užine, onda bi tu mogla da se nađe na primer tortilja sa marmeladom ili puterom od kikirikija uz dodatak banane.

02/09/2015 14:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments