“Bol rasta” i kako ga ublažiti

09/11/2016 10:42

“Bol rasta” i kako ga ublažiti

Ako se vaša deca žale na bol u nogama, pogotovo pred spavanje, kada legnu u krevet – to znači da oni verovatno pate od “bola rasta”.

Bol rasta je bol u mišićima nogu kod dece koja su uzrasta od osam do 12 godina, a nešto ređe i kod mlađe dece – od tri do četiri godine.

Ovaj bol se najčešće manifestuje popodne ili uveče, a može biti i razlog za buđenje u toku noć i loš kvalitet sna. Iako se zove bol rasta, ne postoji dokaz da je taj bol zaista uzrokovan ubrzanim rastom, pa je verovatnije da je on samo posledica intenzivnih aktivnosti dece u toku dana (trčanje, skakanje, penjanje i slično).

Još jedna od odlika ovog problema jeste i to da se javlja nepravilno, ponekad traje mesecima bez prekida, pa čak i godinama i onda od jednom prestane kao da ništa nije bilo.

Na osnovu rezultata različitih studija, deca koja pate od bola rasta, često su generalno osetljivija na bol, češće pate od glavobolja i stomačnih bolova.

Ovaj bol nije opasan, ali kao i svaki drugi – veoma je neprijatan, pa je dovoljno samo ga ublažiti.

Kako ublažiti bolove u nogama?

1. Masažom nogu
2. Istezanjem mišića nogu
3. Toplom krpom i termoforom prislonjenim na bolne delove

U slučajevima kada bol ne prestaje i dete se žali da je bol sve jači, uz konsultaciju sa doktorom može se dati detetu i mala doza leka protiv bolova.

Kada bi trebalo posetiti doktora?

Ukoliko se uz bolove u nogama pojave i neki drugi simptomi, potrebno je javiti se doktoru. Simptomi na koje je potrebno obratiti pažnju ukoliko se pojave uz tzv. bol rasta su:

1. Povišena temperatura
2. Gubitak apetita
3. Šepanje ili poteškoće u hodanju
4. Osip
5. Crveni, topli, natečeni zglobovi
6. Umor
7. Slabost
8. Gubitak na težini
9. Bol je uzrokovana mehanički (udarcem, padom).

09/11/2016 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments