Zbog čega mališani počnu da mucaju?

28/12/2016 12:31

Zbog čega mališani počnu da mucaju?

Prema mišljenju stručnjaka, mucanje se javalja upravo u periodu kada se kod deteta desi da razvoj mišljenja nadilazi govorne mogućnosti.

Radoznalost deteta razvija se između druge i pete godine kada ono ispituje granice svojih mogućnosti, ali i okruženja, pa se tada razvijaju i njihove kognitivne mogućnosti, što ponekad govor ne može da isprati.

Upravo zato mucanje ne bi trebalo da bude nešto što će zabrinuti roditelje, jer je to gotovo normalna pojava kod dece u ovom uzrastu.

Mucanje se najčešće manifestuje kao “zapinjanje” u govoru, prekidanje slogova, produžavanje reči, nepovezano pričanje. Sve ovo je samo posledica neusklađenosti onoga što dete želi da kaže i mogućnosti da to zaista i izgovori.

Ovaj period se prevazilazi uglavnom oko šeste godine, ukoliko i dođe do njega. Iako ovo nije veliki problem, roditelji ne bi trebalo da ignorišu ovaj problem – a pomoć bi trebalo da zatraže od logopeda ukoliko uznapreduje.

Šta kada mališani počnu da mucaju?

Kada primetite da je dete počelo da muca nemojte ga forsirati da tečno govori i da previše objašnjava. Pustite ga da svojim tempom i na svoj način izgovori sve što želi.

Preterano skretanje pažnje na način na koji govore mališanima će uliti samo osećaj nesigurnosti u sebe. Potrebno je da ih pustite da se oslobode i vremenom, kako budu povećavali fond reči, zaista iskažu sve što misle.

Ukoliko vremenom ne vidite napredak u govoru, obratite se logopedu koji će pomoći detetu da prestane da muca.

28/12/2016 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments