Kada je deci teže da uče?

27/02/2016 09:10

Kada je deci teže da uče?

Školska godina traje od septembra do juna meseca. Prvo polugodište je najčešće kraće – i počinje posle dva meseca pauze, dok drugo počinje tokom zime.

Naravno, na ocene školaraca utiče i doba godine, ali i doba školske godine. Nakon nekog vremena se oni umore, pa im i učenje i pamćenje teže pada.

Težak period za učenje

girl-791037_640

Na osnovu različitih istraživanja, školarci teže pamte tokom zime, kada im koncentracija nije na zavidnom nivou. Međutim, već početkom marta meseca, kako se bliži sve lepše vreme i topliji dani – oko učenja je sve manje muke.

Lošija koncentracija se odnosi ne samo na učenje, nego i na zaboravljanje pojedinih svakodnevnih aktivnosti – kao što je domaći zadatak, vreme kada bi trebalo da idu na trening i slično.

Razlozi za lošu koncentraciju

S obzirom na to da je dokazano da je zimi deci teže da se skoncentrišu i jednostavno su zaboravniji – postoje i realni razlozi za to. Njima je posle četiri meseca intenzivnih obaveza potreban odmor, a zimski raspust nije dovoljan. Uostalom – oni ga jedva dočekaju kako bi mogli da se igraju koliko žele – a ne da odmaraju.

devojcice uce

Koliko su poletni tokom početka školske godine nakon dugih dana letnjeg raspusta, toliko manjka energije imaju kada dođe zima, što se odražava i na učenje i pamćenje.

To nije ništa oko čega bi trebalo da se brinete, to jednostavno prođe – kada prođe zima.

27/02/2016 09:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments