Kako buka utiče na decu?

17/02/2016 15:01

Kako buka utiče na decu?

Deca su u razvoju čak i u svojim adolescentskim danima, a kako bi se razvijali na najbolji način potrebni su im neki posebni uslovi.

Tokom odrastanja deca slušaju sve što se oko njih dešava i konstantno pokušavaju sve da razumeju. Upravo u tom “haosu” oni mogu da zaborave na neke važne stvari ili ono što su do tada naučili.

Ukoliko su okruženi bukom izazvanom televizijom, radijom ili nečim sličnim tokom nekog procesa učenja – velika je verovatnoća da neće uspeti da zapamte dovoljno onoga na šta pokušavaju da se skoncentrišu.

Buka ne utiče isto na odrasle i na decu. Deca pokušavaju da sve što ih okružuje na neki način razumeju – što im često oduzima puno vremena i koncentracije, a nemaju sposobnost da odvoje bitno od nebitnog.

Ukoliko se dete navikne da “funkcioniše” konstantno okruženo bukom – vremenom se mogu razviti smetnje u učenju.

child-865116_640

S obzirom na to da deca najčešće uče slušajući – počevši od govora, pa preko svega ostalog, za njih je jako važno da razumeju sve što čuju, zbog čega se toliko i trude da čuju sve i da o svemu razmišljaju.

Zato je važno da se oko dece ne širi haotična buka, a važno je i da se sa njima, pogotovo sa decom koja su još uvek jako mala, govori razgovetno, koncizno i koristeći neverbalnu komunikaciju.

Osim toga, prostorije u kojima borave deca, a pogotovo ove u kojima oni uče, ne bi trebalo da imaju televizor, radio ili neki drugi elektronski aparat, ili ako i postoji – trebalo bi da bude ugašen ukoliko deca nešto rade.

17/02/2016 15:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments