Kako muzika utiče na decu?

03/05/2017 11:02

Kako muzika utiče na decu?

Da li ste se ikada zapitali na koji način muzika može uticati na decu, njihov razvoj, ali i aktivnosti u svakodnevnom životu?

Ne samo da deca ne ostaju “ravnodušna” kada čuju muziku, već je ona za njih veoma značajna, odnosno može biti – pogotovo u periodu razvijanja i odrastanja.

Dok slučaju muziku, deci se aktivira određeni deo mozga koji je zadužen za osećaj zadovoljstva, zbog čega se oni osećaju srećno i smireno, što je dodatno pojačano kada oni sami tu muziku “proizvode”.

beba-muzika

Na osnovu istraživanja koje su sproveli švajcarski stručnjaci, a u kom je učestvovalo 1.200 dece, došlo se do zaključka da sviranje nekog instrumenta u ranom detinjstvu može veoma povoljno uticati na čitanje, poboljšavanje memorije i koncentracije kako u tom periodu, tako i kasnije tokom odrastanja.

Osim toga, samo pola godine sviranja i bavljenja muzikom deci je dovoljno da olakšaju sebi sve muke vezane za školu, učenje, pamćenje i napredovanje, a neretko upravo mali “svirači” imaju bolje rezultate u matematici od ostalih svojih vršnjaka.

Slušanje i bavljenje muzikom pomaže deci da nauče kako da se što bolje verbalno izražavaju, pogotovo u kasnijem uzrastu.

03/05/2017 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments