Pomozite deci da zavole čitanje i knjige

30/07/2016 09:18

Pomozite deci da zavole čitanje i knjige

Ljubav prema čitanju i prema knjigama se uči u najranijem detinjstvu. Deca ne znaju šta to znači čitati i koliko je to korisno za njihov intelekualni razvoj.

Upravo zato je važno da roditelji svoju decu nauče da vole čitanje jer će im na taj način obezbediti odlične temelje za njihov budući akademski uspeh.

Ali kako naučiti dete da zavoli knjige? Vrlo jednostavno – uz samo nekoliko aktivnosti koje bi trebalo da postanu deo svakodnevice:

Čitajte im naglas svakog dana

Nije dovoljno samo da im čitate svakog dana. Deca ne znaju šta je knjiga, a ako samo slušaju vaš glas neće moći da razlikuju to što čitate od onoga što im inače pričate i slično. Zato ih pre čitanja upoznajte sa knjigom, pokažite kakve korice ima, kakve su slike, ko je to napisao i slično.

Veoma je važno da u toku čitanja pravite pauze kako biste sa detetom razgovarali o radnji u knjizi – da proverite da li vas prati, da li razume o čemu se radi i šta misli o rome.

Odaberite pravu knjigu

Upravo je izbor knjige za decu jedan od ključnih faktora – ukoliko želite da svoje dete naučite da voli čitanje i knjige uopšte. Ali kako odabrati knjigu, odnosno koji su parametri koje bi trebalo da ispunjava?

Najbolje bi bilo da odaberete knjigu koja je interesantna vama i koju biste želeli da čitate na glas više od jednog puta. Osim toga, odaberite knjigu koja ima bogat vokabular, zanimljive likove koji kroz knjigu prolaze bogata iskustva i emotivna stanja sa kojima bi vaše dete mogli da se poveže.

Takođe, veoma je važno da prilikom odabira knjige obratite pažnju na ilustraciju i da smanjite fikciju. Polovina knjiga koje u početku čitate svojoj deci trebalo bi da bude iz domena nauke – naravno zanimljive i prilagođene dečijem uzrastu.

Bitan je kvalitet, a ne kvantitet knjiga

Ovo pogotovo važi za knjige koje bi trebalo da posluže za učenje slova i čitanja. Nije potrebno da detetu kupite veliki broj knjiga koje bi mu u tome pomogle – dovoljna je i jedna ukoliko je adekvatna, razumljiva. Uostalom, važno je da se fokusirate na zbuk slova i naučite dete da prepozna broj glasova u jednoj reči.

Prednosti savremenog doba – aplikacije za čitanje

Iskoristite sve prednosti koje sa sobom donosi savremeno doba i tehnologija koja nam je dostupna – pronađite sjajne aplikacije uz pomoć kojih će vaše dete naučiti da čita i uz pomoć kojih će i zavoleti da čita. Uostalom, njima je to izuzetno zanimljivo, pa ćete sigurno imati manje posla oko toga da ih naučite da čitaju i da vole da čitaju – ukoliko im date tablet ili laptop kako bi savladao ovu veštinu.

30/07/2016 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments