Preparati iz kuhinje protiv bola i svraba

11/08/2021 18:00

Preparati iz kuhinje protiv bola i svraba

Lepo vreme nam dozvoljava da boravimo u prirodi i uživamo u čistom vazduhu. Međutim, te visoke temperature koriste i insekti, za ispunjavanje, njihovih obaveza. I u tom preplitanju naših, ljudskih želja i njihovih potreba, često se desi da izlet pokvari ubod, recimo, ose, pčele ili stršljena.

Ovi ubodi za zdravu osobu nisu opasni, ali oni koji pate od alergija moraju biti na posebnom oprezu. Stršeljni i ose nisu opasni, ali su uporni, a kako još i ne ostavljaju žaoke, mogu da ubodi više puta. Jedan od načina da se zaštitite od insekata je da napravite sredstvo od soda – bikarbone i sirćeta. Ova mešavina pomaže posle uboda osa, jer su njihovi ubodi alkalni pa će ih kiselina iz sirćeta neutralizovati. Neposredno nakon uboda, štrcnite mesto na koži i bol bi trebalo odmah da nestane.

Nakon uboda pčele, treba izvaditi žaoku iz mesta uboda, a zatim naneti alkalnu pastu. Ona se dobija mešanjem nekoliko kašičica vode sa sodom bikarbonom. Namažite mesto i ostavite da deluje dok bol ne prestane. Ova pasta dobra je i protiv peckanja, crvenila i upala. U slanoj vodi vrebaju meduze i dešava se da opeku kupače. Ukoliko vas ona opeče treba kožu koju je meduza ožarila namazati sirćetom ili kockicama leda.

Led je odličan i kod uboda komarca, jer hladnoća sprečava oticanje i crvenilo istovremeno smanjujući svrab. Eterična ulja mogu da oteraju insekte, pa je savet da poprskate odeću, recimo eteričnim uljem lavande, koje je odlično protiv mnogih insekata. A prilikom uboda, eterično ulje treba pomešati sa vodom i tako razblaženo naneti na kožu. Uz ulje lavande odlično je i eterično ulje čajevca.

Med je, takođe, dobar kod svih vrsta uboda. A dovoljno ga je naneti na mesto uboda i bol bi uskoro trebala da nestane. I obične paste za zube mogu poslužiti za prvu pomoć. One smanjuju crvenilo i otok, kao i citrofit kapi. Pomoći sebi ili nekome možete i andolom odnosno aspirinom u tableti. Upućeni tvrde da je dovoljno malo nakvasiti tabletu i direktno je staviti na mesto uboda. Tabletu treba na koži držati oko minut do dva. Na ovaj način sprečiće se nastanak otoka i bola.

11/08/2021 18:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments