Kako i zašto deci ograničiti unos soka?

15/06/2017 16:33

Kako i zašto deci ograničiti unos soka?

Sokovi su definitivno omiljeno piće mališanima, ali bi ipak trebalo da im se ograniči količina koju unose u toku dana. Zašto i kako?

Deci čaša soka ide uz sve i često je traže, što ne znači da bi im trebalo i dati svaki put, bez obzira na to koliko se ljute, inate ili odbijaju da slušaju, jedu ili rade bilo šta što bi trebalo.

Koji je sok štetan za zdravlje?

Lekari koriste svaku priliku da daju do znanja koliko su sokovi štetni, pa čak i oni na kojima piše da sadrže 100 odsto voća. Bez obzira na to šta piše na ambalaži – većina sokova je prepuna šećera i drugih štetnih sastojaka koji mogu negativno da utiču na zdravlje dece.

Upravo zato što sadrže veliku količinu šećera, ovi sokovi izazivaju gojaznost kod dece, usporavaju metabolizam i pospešuju nastanak dijabetesa i karijesa.

sokovi

Preporuka lekara je da roditelji ne daju svojoj deci sok uopšte dok ne napune jednu godinu, dok je kasnije neophodno da organiče unos soka na dnevnom nivou. Do treće godine je poželjno da piju samo pola čaše soka dnevni, do šeste – tri četvrtine čaše, a sve do 18. godine samo jednu čašu soka ili 2 dl na dan.

Osim što bi trebalo ograničiti unos soka deci, i odrasli ne bi trebalo da piju previše soka na dnevnom nivou. S obzirom na to da ispijanje soka nije potreba organizma već samo navika koju vremenom steknemo – potrudite se da je kod sebe suzbijete, a da kod dece onemogućite nastajanje te navike ako je to ikako moguće.

Najbolje bi bilo da sok deci zamenite vodom, čajevima, svežim voćem.

15/06/2017 16:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments