Šta je uzrok poremećaja u ishrani?

28/03/2016 13:29

Šta je uzrok poremećaja u ishrani?

Da li ste primetili da vaše dete jede čudne stvari, kao što su led, zamlja, pesak, sapun? Naravno, ovo ne bi trebalo da se dešava, ali ovo je uzrok potrebe za tim.

Mala deca možda ne znaju razliku između onoga što bi trebalo da jedu i šta ne bi trebalo da jedu i često sve što im je pod rukom stavljaju u usta. Oni na taj način ispituju okolinu.

Međutim, ukoliko vaše dete ima više od dve godine, a ipak jede neke stvari koje ne bi trebalo – nemojte to zanemarivati.

Na ovaj način, deca nadopunjuju ono što im organizam traži, a čega nemaju dovoljno u telu. Oni ne znaju da traže, nego sami uzmu ono što im se “prijede”.

Morate primetiti šta vaše dete jede, jer je upravo ono što jedu pokazatelj šta im u telu fali:

  • ako jedu sapun to znači da im je potrebno cinka
  • ako jedu drvene predmete – to je često posledica anemije
  • ako jedu zemlju to može biti zbog nedostatka nekog minerala

Rešenje za ovaj problem je raznovrsna ishrana. Ako dete neće da jede neke namirnice koje su mu neophodne, potrudite se da mu ih servirate prve kada ogladni i kada neće moći da ih odbije.

Nejestive materije samo su zamena za hranu koja sadrži ono što detetu fali, pa oni na ovaj način pokušavaju da nadomeste te sastojke.

U svakom slučaju, ako se ovo ponavlja, najbolje bi bilo posetiti lekara, kako bi se ustanovilo šta je zaista problem i na koji način bi bilo najbolje rešiti ga.

28/03/2016 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments