Šta uraditi kad vam dete kaže „Moj nastavnik je zao!“

28/04/2016 12:50

Šta uraditi kad vam dete kaže „Moj nastavnik je zao!“

Svaki roditelj se sigurno našao u situaciji da mu je dete prišlo i reklo da ga neki nastavnik ne voli i da neće da ide u školu jer se tog istog nastavnika boji.

Ne možemo dozvoliti da naše dete pati i da svakodnevno bude stresom zbog nekoga ko bi trebalo da mu pomaže. Dakle, šta uraditi kada se dete vrati kući iz škole i požali na svog nastavnika ili nastavnicu?

Najvažnije je da zapamtite da je većina nastavnika brižno, posvećeno i dobro obučeno za rad s decom. Svako od njih ima svoj stil podučavanja i deca bi trebalo da se tom prilagode. Deca mogu naučiti nešto i od brižnih i ljubaznih nastavnika, ali i od onih koji su strogi i profesionalni.

Međutim, ako vaše dete ne može da se prilagodi svom nastavniku, ima par saveta koji vam mogu pomoći da rešite taj problem:

1. Saslušajte dete i zamolite ga da ispriča što mu smeta kod nastavnika

Kada vam dete kaže da „Moja nastavnica je zla i mrzim je“, ne treba da ga izgrdite ili da mu pretite već da ga pažljivo saslušate. Mudar roditelj će odgovoriti: „Stvarno je ne voliš? Siguran/na sam da ti to teško pada. Ako je neko dete dovoljno pametno da joj se prilagodi onda si to ti“. Vaše dete mora na prvom mestu da zna da koliko ga vi volite i koliko ste spremni da saslušate sve primedbe i probleme koje ima.

2. Gledajte da ne govorite ništa loše o nastavniku ili nastavnici

Nezavisno od toga koliko ne volite nekog nastavnika ili nastavnicu, morate vašem detetu pokazati da se nastavnici moraju poštovati bez obzira na sve. Moguće je da se ne slažete sa metodama nastavnika, ali nikada ne smete s nepoštovanjem govoriti o njima pred vašom decom jer ona mogu poprime takav stav.

Ako naučite decu da pozitivno rešavaju probleme sa svojim nastavnicima, oni će naučiti sami da savladavaju izazove i rešavaju svoje probleme. Drugim rečima, uskratićemo deci priliku da nauče nešto ako ih pustimo da okrive nastavnike za svoje probleme.

3. Pomozite detetu da shvati da je dobro imati nezgodnog nastavnika

Mudar roditelj će pitati svoje dete: „Znaš li zašto je dobro što imaš nezgodnog nastavnika ove godine?“. Ukoliko dete kaže da ne zna, roditelj treba da odgovori: „Zato što ćeš imati priliku da naučiš kako da budeš uspešan/na čak i u kontaktu sa nezgodnim ljudima. To je veoma korisna veština!“.

4. Naučite dete da se slaže sa zahtevnim nastavnikom jer će im to značiti u budućnosti ako budu imali zahtevnog šefa

Istraživanja su pokazala da se zaposleni bolje slažu sa svojim šefovima ako:

  • Porane na posao
  • Smeju se i imaju pozitivan stav
  • Slušaju i prate uputstva
  • Rade više nego što se od njih očekuje
  • Slažu se dobro sa ostalim radnicima i mušterijama

Deca koja nauče ove veštine kod kuće i u školi će imati bolje ocene i imaće više uspeha u karijeri.

5. Umešajte se samo ako ne preostane ništa drugo

Mudri roditelji će se umešati u konflikt između deteta i nastavnika samo ako je nastavnik suviše nesposoban ili negativan da čak ni najbolji učenici ne mogu da mu se prilagode. Srećom, takvi nastavnici su retki.

Primenite ove savete i vaše dete će začas izgraditi odgovorno ponašanje i samopouzdanje.

28/04/2016 12:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments