Stvari koje ne bi trebalo da branite svojoj deci

18/07/2017 09:34

Stvari koje ne bi trebalo da branite svojoj deci

Sa ciljem da od svoje dece naprave neustrašive individue, samostalne i sposobne osobe, roditelji često prave pogrešne odluke, pogotovo kada su u pitanju zabrane.

Nije hrabrost samo ih naučiti da se ne boje mraka ili insekata, već i da iskažu svoje emocije, svoje mišljenje i slično. Ako želite to da postignete ove stvari im ni slučajno nemojte braniti:

mama i dete

  • da plaču – ovo pogotovo važi za roditelje malih dečaka kojima se često govori kako dečaci ne plaču i da će im se svi smejati ukoliko ih vide da plaču. Upravo ovakvim zbog ovakvih zabrana dolazi do trauma koje deca vuku od najranijeg perioda života.
  • da se plaše – naravno da deca ne bi trebalo da se plaše različitih stvari među kojima su veoma često odlasci kod doktora ili u školu, međutim upravo je to njihov strah, često i najveći. Stvar je u tome što se deca često boje stvari koje su im nepoznate. Pokažite im da nemaju razlog za strah umesto što da ih ubeđujete da ne bi trebalo da se boje. Oni mogu da vam veruju, ali je verovatnije da će poverovati kada im “date dokaze” i pomognete im da to prevaziđu.
  • da kažu “ne” – ako dete kaže da nešto ne sme da uradi jer se boji nemojte mu na to odgovoriti da je kukavica i da ne bi trebalo da se toga boji. Najbolje bi bilo da porazgovarate sa detetom o tome šta je to čega se boji zapravo, a zatim mu navedite razloge zbog kojih vi mislite da bi on/ona to mogli da urade ipak jer nema razloga za strah. Na ovaj način uticaćete pozitivno na izgradnju ličnosti deteta i njegovo/njeno samopouzdanje u budućnosti.
18/07/2017 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments